En Sevilen 4. Sınıf Matematik Etkinlikleri

4. Sınıf Sayısal Etkinlik

4. Sınıf Toplama Etkinliği

4. Sınıf Matematiksel Etkinlik

4. Sınıf Matematik Etkinliği

Yukarıdaki 4. sınıf matematik etkinlikleri, reklamsız ve pedagog onaylı olan MentalUP uygulamasına aittir.

Sayısal Becerileri Güçlendiren 4. Sınıf Matematik Etkinlikleri

4. sınıf ilköğretimin son sınıfı olduğu için bir sonraki okul seviyesine yani ortaokula geçiş yapmak üzere olan 4. sınıf öğrencilerine son derece kapsamlı bir eğitim verilir. İlköğretimin diğer sınıflarında yaşanan aksaklıklar ya da kazanımı tam anlamıyla pekiştirilemeyen konular 4. sınıfta tamamlanır. 4. sınıf öğrencileri, ilköğretimin tüm müfredatına hâkim bir şekilde 4. Sınıftan mezun olmalıdır.

Öğrencileri tam anlamıyla donanımlı bir şekilde ilköğretimden mezun edebilmek için de sınıf içi etkinliklerden yararlanılır. Özellikle matematik derslerinin soyut anlamlarını daha somut hale getirmek ve öğrencilerin mantığına uygun şekilde ders içeriğini aktarmak için 4. sınıf matematik etkinliklerinin önemi yadsınamaz. Etkinliklerle sadece öğrencilere bilgi aktarımı yapılmaz aynı zamanda genel tekrarlar, hatırlatmalar, diğer konularla bağdaştırmalar ve bir sonraki eğitim seviyesine hazırlanma temelleri de kurulur. Gelin şimdi hem matematik etkinlikleri 4. sınıf çocuklar için ne gibi faydalar sağlıyormuş birlikte görelim ve 4. Sınıf matematik etkinliklerine birlikte göz atalım.

#1 Labirent: 4. Sınıf Matematik Etkinliği

Öğrencilerin hem problem çözme becerilerini geliştirmek hem de eski konuları tekrar pekiştirmek amacıyla uygulanan 4. sınıf matematik etkinliğidir.

İlk olarak öğretmenin hazırladığı bir labirent düzeneği içerisindeki etkinlik materyali sınıfa getirilir.

Labirent içerisinde müfredat konularına uygun, öğrenciler için hazırlanmış pek çok problem vardır.

İster öğrencilerle işbirlikçi yaklaşımı denemek için gruplar halinde, ister öğrencilerin özgüvenlerini harekete geçirmek için bireysel olarak etkinliğe başlanır.

Öğrenciler labirent içerisinden çıkışa ulaşmak için karşılarına çıkan soruları çözerek ilerlerler.

Böylelikle labirentten çıkılması hedeflenen ve adeta bir yarışma ortamı gibi olan etkinlikte öğrencilere birçok soruyu da çözdürme imkânı oluşturulur. Çözülen sorular sayesinde öğrencilerin matematik becerileri de güçlendirilmiş olur.

#2 Arkadaşımı Tanıyorum: 4. Sınıf Mantık/Matematik Etkinliği

Türkçe ve İngilizce derslerinde uygulanan benzer bir etkinliğin 4. sınıf matematik etkinliğine dönüştürülmüş versiyonudur. ‘Arkadaşımı Tanıyorum’ etkinliğinin en temel amacı öğrencilerin birbirleriyle eğlenirken ölçme konusundaki pek çok kavramı birebir deneyerek öğrenmeleridir.

Öğretmenin sınıfa getirdiği materyallerle birlikte öğrenciler sıra arkadaşları ile gruplandırılır.

Genellikle iki kişilik gruplar, müfredat konusunda gördükleri ölçme konusundaki kavramlar üzerinden birbirlerinin ölçülerini hesaplar.

Ölçümler sadece boy ile sınırlı tutulmaz, öğrenciler birbirlerinin adımlarını, parmak ve kol uzunluklarını da ölçerek not ederler.

Böylelikle öğrenciler bir karış kaç cm gibi hesaplamalar yaparken, aynı zamanda cm, m gibi uzunluk birimlerini de dönüştürürler.

Matematik etkinlikleri 4. sınıf için pekiştirme niteliğinde olduğundan bu etkinlik öğretmen tarafından öğrencilere ev ödevi olarak da verilebilir. Öğrenciler evdeki diğer aile üyelerinin uzunluklarını, tıpkı sıra arkadaşlarına yaptığı gibi ölçebilirler.

4. Sınıflar için Matematik Etkinlikleri:

Eğitim hayatının temelini oluşturan en önemli kısım olan ilk 4 yıllık süreç, matematik ve mantık becerilerinin de geliştirilmesi için temel basamak niteliğindedir. Bu süreçte matematik dersini sevmeyen çocukların daha sonraki dönemlerde sevmeleri oldukça düşük bir ihtimaldir.

Çocuklara matematiği sevdiren uygulamalar arasında gösterilen MentalUP Matematik Oyunları, 4. Sınıf matematik ve mantık oyunları denildiğinde de ilk akla gelenlerdendir.

4-13 yaş arası çocukların severek kullandığı MentalUP, çocuk gelişim uzmanlarından onaylı ve TÜBİTAK destekli bir zeka oyunları uygulamasıdır.

MentalUP’ı Hemen Dene

#3 Geometrik Şekiller: Geometri / Matematik Etkinliği

Daha çok tasarım dersi gibi görünse de aslında hem geometri konularına hazırlık yapmak için hem de geometrik cisimler ve şekiller konusunu pekiştirmek için uygulanabilir bir etkinliktir.

Öğretmen kendisi sınıfa el işi kâğıtları ve kartonlar getirerek ya da öğrencilerden getirmesini isteyerek etkinlik materyallerini sınıfta toparlar.

Ardından geometrik cisimler ve şekiller konusunda tanıttığı şekillere benzer şekilleri, el işi kâğıtları veya kartonlar üzerinden oluşturmaya başlar.

Bunun için öncelikle öğretmen, öğrencilere şekillerin açılmış halini gösterir ardından da birleştirerek şekillerin ortaya çıkışını anlatır.

Sonrasında öğrenciler oluşturmak istediği geometrik cismin açılımını cetvel yardımıyla, kullanmak istediği materyalin üzerine çizer.

Ardından makasla şekli materyalden keser ve işaretlenen yerlerden katlayarak yapıştırırlar, böylece geometrik cisimler ortaya çıkmış olur.

Bu etkinlik sayesinde öğrenciler geometrik cisimlerin kenar ve köşe sayısını somut bir şekilde gözlemlemiş olur.

Diğer yandan, geometrik şekillerin açılımlarını yapmak için de uzunluk ölçülerini kullanırlar. Hatta çizme, kesme, katlama ve yapıştırma gibi ince motor becerilerini uygulayarak el becerilerini de geliştirirler.

#4 Diğer Matematik Etkinlikleri | 4. Sınıflar için

Unutulmamalıdır ki matematik etkinlikleri 4. sınıf öğrencileri için nitelikli bir öğrenme aracıdır. Tüm bu etkinliklerin yanında 4. sınıf matematik derslerini öğrencilerin daha iyi anlaması için hayattan ya da ilgilerini çekecek konulardan örneklemeler ve alıştırmalar yapabilirsiniz. Örneğin:

  • Etrafında gördükleri şekillerin hangi geometrik cisimle benzer olduğu sorarak gözlemlemeye dayalı bir etkinlik yapabilirsiniz.
  • Kesirler konusunu işlerken yiyeceklerden yola çıkarak anlatımlar oluşturabilirsiniz. Pizza dilimlerini bütün, yarım ve çeyrek şeklinde bölerek kaçta kaçını kim yemiş diye hesaplamalar dikkat çekici olacaktır.
  • Sadece uzunluk ölçüleri değil beslenme saatinde öğrencilerin getirdiği yiyecekler, içecekler de ölçülerek tartma ve sıvı ölçme konuları üzerine 4. sınıf etkinlikleri oluşturabilirsiniz.

Tablet ve Telefonda Oynanan 4. Sınıf Matematik Etkinlikleri

Yeni çağın temel gereksinimlerinden biri olan akıllı telefonlar ile artık hemen her işimizi yapabiliyorsak, bu akıllı cihazları matematik etkinlikleri için de kullanabiliriz. Çocuklar için özel olarak hazırlanan MentalUP Matematik Oyunları bu etkinlikleri ya da zeka becerilerini geliştiren oyunları bir arada bulabileceğiniz en güzel uygulamalardan biridir.

Günde sadece 20 dakikalık egzersizlerle çocukların zihinsel becerilerini güçlendirme imkanı sunan ve bunun yanında matematik becerilerini de güçlendirerek ders başarısına katkı sunan uygulama, tamamen yerli bir uygulamadır.

MentalUP Matematik Oyunu’nu deneyin

4. Sınıf Matematik Etkinlikleri ve Müfredat

4. sınıf matematik etkinliklerini gerçekleştirmedeki en önemli husus öğrencilere 4. sınıf matematik müfredatına uygun konulardan etkinlikler tasarlamaktır. Etkinliklerdeki konuların en temeli 4. sınıf müfredatı üzerinden oluşturulurken, geçmiş seviye sınıflarına genel tekrar yapmak ve bir sonraki seviye sınıflarına da hazırlık yapmak için bazı konular da eklenir. Ancak bunlar yardımcı ve pekiştirici konular olarak eklenir, 4. sınıf matematik etkinliklerinin en temel konuları 4. sınıf müfredatı üzerinden belirlenmelidir. Toplamda altı üniteden oluşan müfredatın 17 konusu vardır:

  1. Doğal sayılar
  2. Doğal sayılarla toplama işlemi
  3. Doğal sayılarla çıkarma işlemi
  4. Doğal sayılarla çarpma işlemi
  5. Doğal sayılarla bölme işlemi
  6. Kesirler
  7. Kesirlerle işlemler
  8. Zaman ölçme
  9. Veri toplama ve değerlendirme
  10. Geometrik cisimler ve şekiller
  11. Geometride temel kavramlar
  12. Uzamsal ilişkiler
  13. Uzunluk ölçme
  14. Çevre ölçme
  15. Alan ölçme
  16. Tartma
  17. Sıvı ölçme

4. sınıf matematik müfredat konuları da geçmiş konulardan temel alınarak üzerine yeni konuların eklenmesi ile şekillenmiştir. Müfredatla beraber tasarlanmasının yanında 4. sınıf matematik etkinliklerinin uygulanmasında da dikkate alınması gerekilen bazı hususlar vardır:

  • Öncelikle tüm etkinliğin öğrencilere hitap etmesi gerekir. Bu nedenle de hazırlanan 4. sınıf matematik etkinliklerine öğrencilerin birebir katılım göstermesi hedeflenmelidir.
  • Etkinliklerde konular açık ve anlaşılır şekilde öğrencilere sunulmalıdır.
  • Etkinlik için kullanılan materyaller, 4. sınıf öğrencileri için uygun şekilde tasarlanmış olmalıdır.
  • 4. sınıf matematik etkinlikleri her ne kadar ders bünyesinde uygulanacak olsa da ders anlatım içeriğinden farklı olmalıdır. Yani öğrencilerin hem eğlendiği hem bilgilendiği bir süreçten meydana gelmelidir.
  • 4. sınıf etkinliklerinde dikkat edilecek en önemli hususlardan biri, öğrencilerin kendilerini rahat hissettiği ve özgüvenleri ile iletişim becerilerinin geliştiği unsurlarla tasarlanmış olmasıdır. Tüm bu hususlar aynı zamanda öğrencilerle beraber etkinlikleri gerçekleştirecek olan uzman öğretmenin dikkat etmesi gereken davranışlardır.

4. Sınıf Matematik Etkinliklerinde Okul İdaresi ve Öğretmenin Rolü

4. sınıf matematik etkinlikleri öğrencilerin aktif rol aldığı ve onlar için tasarlanan bir eğitim etkinliği niteliği taşısa da hazırlık sürecinden uygulanma aşamalarına kadar birçok noktada okul idaresinin rolü vardır. 4. sınıf matematik etkinliklerinde okul idaresinin rolünü şöyle özetlemek mümkündür:

  • Öğrencilerin eğitim alacağı okul ile sınıf ortamının en uygun şekilde tasarlanması ve ihtiyaç olunan tüm materyalleri temin edebilmesidir.
  • 4. sınıf matematik etkinliklerinin sınıf ortamında uygulanması için okul idaresi, donanımlı ve alanında uzman eğitimcileri öğrencilerle bir araya getirmelidirler.
  • Etkinlikler için kullanılacak olan müfredatı öğretmenlere bildirmelidirler.
  • Öğretmenlerin etkinlikler için belirlediği ve ihtiyaç duyulan etkinlik materyallerini temin etmelidir.
  • Velilerle kurulacak ilişkilerde de öğretmenlerle iş birliği içinde aktif rol almaları gerekir.
BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ
ANA SAYFA / BLOG / Başarı Artıran 4. Sınıf Matematik Etkinlikleri