BİLSEM 2. AŞAMA: BİREYSEL YETENEKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

ANA SAYFA / BLOG / Bilsem 2. Aşama: Bireysel Yeteneklerin Değerlendirilmesi
Son Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2024

BİLSEM sınavının 2. aşamasında ne tür sorular soruluyor ve Bilsem’e nasıl hazırlanılır gibi soruların cevapları bu yazıda. BİLSEM sınavı 2. etap için neler yapmanız gerektiği konusunda detaylı şekilde anlattık. Hatta neler yapmamanız gerektiğini de paylaştık! Bu yazıyı okuduktan sonra aklınızda hiç soru işareti kalmayacak.

Kısaca hatırlayalım:

BİLSEM sınavı iki aşamadan oluşuyor.

  1. Aşama: Grup tarama uygulaması.
  2. Aşama: Bireysel yeteneklerin değerlendirilmesi.

Bilsem 2. Aşama için En İyi Hazırlık Yöntemi!

Bilsem 2. aşama sınavına hazırlanırken MentalUP'ın eşsiz avantajlarından faydalanın! Zihinsel becerilerinizi geliştiren oyunlar ve testlerle Bilsem 2. Aşama’ya en iyi şekilde hazırlanın. Bilsem’e MentalUP ile hazırlanan binlerce öğrenciye katılın

Şimdi deneyin ve başarıya bir adım daha yaklaşın!

HEMEN DENE

Bildiğiniz gibi daha önceki yıllarda birinci aşama, interaktif zeka soruları içeren tabletlerle yapıldı. Bu yıl da tabletler ile yapılacağı tahmin ediliyor. Soru tipleri ise yine aynı türde olacak gibi görünüyor. Bilsem 2. Aşama soru örnekleri ise BİLSEM DEMO isimli yazımızda mevcut.

Özellikle birinci aşamayı geçen çocukların aileleri, “şimdi ne olacak?” sorusunu sık sık bizlere soruyorlar.

Cevap: Birinci aşama, genel bir sınavdı ve şimdi sıra bireysel yeteneklerin değerlendirilmesi aşamasına (Bilsem ikinci aşama) geldi. Bu aşama ise genel değil; özel bir aşamadır. Burada “yetenek” kelimesinin özellikle altını çiziyoruz çünkü yetenek, çok ders çalışma ile kazanılmaz. Çok fazla sınav sorusu çözerek de kazanılmaz. Çok ders çalışan bir çocuk, çalışkan veya bilgili olabilir ama “yetenekli olmak” bambaşka bir kavramdır.

Yapmanız gerekenler şunlar:

BİLSEM 2. AŞAMA İÇİN NASIL HAZIRLIK YAPILIR?

“Peki, Bilsem mülakata nasıl hazırlanılır, 2. aşamaya hazırlık yapmanın bir yolu yok mu?” dediniz. Elbette var! Bilsem ikinci aşama için hazırlık sürecini şu şekilde açıklayabiliriz:

Bilsem 2. aşama sınavları ya da diğer adıyla Bilsem mülakat sınavları, öğrencilerin yeteneklerini ölçmek amacıyla özel zeka ölçekleri ve mülakatlar kullanılarak yapılır. Bu nedenle, geçmiş yıllarda çıkmış Bilsem mülakat soruları veya benzer içeriklere erişim imkanı yoktur. Bu aşamanın odak noktası, öğrencinin kendi yetenek alanı ile ilgili olarak kendini geliştirmesidir.

Genel zihinsel yetenek alanından sınava giren öğrencilerin analitik düşünme, problem çözme ve yaratıcı yeteneklerini geliştirmeleri yerinde bir adım olur. Bilsem mülakat soruları aramak yerine zeka soruları ve zeka bulmacaları çözmek, zeka oyunları ve hafıza geliştirici oyunlar oynamak gibi egzersizler fayda sağlayacaktır. Resim alanında Bilsem mülakat sınavına giren öğrencilerin resim yeteneklerini geliştirmek için sık sık resim yapmaları önerilir. Müzik alanında mülakata giren öğrencilerin ise müzik bilgilerini ve deneyimlerini geliştirecek müzikal pratikler yapmaları tavsiye edilir.

Bir ses sanatçısını düşünün. Sesini iyi kullanması ve güzel bir ses tonuna sahip olması yetenektir. Bununla birlikte ses sanatçıları da sahne öncesi ses egzersizleri yaparlar. Konservatuar eğitimlerinde, sesin ve müziksel zekanın eğitilebilir olduğunu görürüz.

Bir futbolcu düşünün. Ayaklarını hassas bir şeklide kullanabiliyor olması yetenektir ama bu yeteneğini, bol bol pratikle geliştirmiştir. Futbolcular da maç öncesi idman yaparak, maç gününe hazırlanırlar. Dolayısıyla, kinestetik zekanın da eğitilebilir olduğunu görürüz.

ÖNEMLİ DUYURU

2024 - 2025 eğitim öğretim dönemi için MEB tarafından sunulan BİLSEM takvimi açıklandı. Bilsem sınav takvimi açıklandığında tarihleri daima burada bulabilirsiniz. 2025 BİLSEM takvimi şöyle şekillendi:

Grup tarama uygulamasının sonuçları 28 Şubat 2025 tarihinde açıklanacak. 2. aşama olan bireysel yeteneklerin değerlendirilmesi ise 14 Nisan - 27 Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

“Bütün zeka türleri eğitilebilir!”

Bu da çok net gösteriyor ki,

yapılabilecek en iyi hazırlık, çocuğunuzun yetenek alanını besleyecek BİLSEM etkinlikleri ve zeka egzersizleri yaptırmaktır.

Örnekler:

  • Çocuğunuz BİLSEM’e müzik alanında aday gösterildiyse, enstrüman çalarak/çalmaya çalışarak müziksel zekasını eğitebilir.
  • Çocuğunuz BİLSEM’e resim alanında aday gösterildiyse, resim çizmeye devam ederek görsel zekasını eğitebilir.
  • Çocuğunuz BİLSEM’e genel zihinsel alanda aday gösterildiyse, zeka oyunları, bulmaca, mekanik oyun setleri gibi materyallerle genel zihinsel becerilerini pekiştirebilir.

BİLSEM’e hazırlıkta en iyi uygulama olan MentalUP’ı hem 1. aşamaya hazırlık için, hem de 2. aşamaya hazırlık için mutlaka düzenli kullanın.

Çünkü

MentalUP, çocuklara herhangi bir bilgiyi ezberletme amacı taşımaz. MentalUP'ın içerisindeki oyunlaştırılmış beyin egzersizleri, çocukların zihinsel becerilerini geliştirme amacı taşır. TÜBİTAK destekli ve pedagojik bir uygulamadır. MentalUP sayesinde çocuğunuz BİLSEM sınavının 2. aşamasına da idmanlı ve zinde bir beyinle katılmış olur. 2. aşama için de tek ihtiyaç budur zaten; zihinsel beceri ve yetenek!

Bu yıl da binlerce öğrenci, BİLSEM sınavına MentalUP ile hazırlandı.

MentalUP’ı Denemek İçin Tıkla

BİLSEM Sınavı 2. Aşama hazırlıkları için yapılması gerekenleri paylaştık. Şimdi de veliler tarafından en çok merak edilenlerden biri olan “Bilsem mülakatlarında ne tür sorular soruluyor?” sorusunun cevabını verelim:

Bilsem Mülakatta Neler Soruluyor?

Bilsem mülakatlarında, öğrencilerin zihinsel yeteneklerini, problem çözme becerilerini ve sosyal becerilerini değerlendiren çeşitli sorular sorulmaktadır. Bilsem mülakatta neler soruluyor? sorusunun cevabı genel olarak şu şekildedir: Çocukların düşünme biçimleri, yaratıcı fikirler üretme kabiliyetleri ve analitik düşünme becerileri üzerine odaklanan sorular yer almaktadır. Ayrıca, matematiksel ve mantıksal sorunlara nasıl yaklaştıkları da test edilmektedir. Bilsem mülakat soruları, öğrencilerin sadece bilgi düzeyini değil, aynı zamanda öğrenme ve keşfetme potansiyellerini de ölçmektedir. Soruların zorluk seviyesi öğrencinin yaş grubuna göre değişkenlik gösterebilir, ancak genellikle genel kültür, dil becerileri ve mantık yürütme yeteneği üzerine sorular sorulmaktadır. Bilsem mülakat soruları, öğrencinin özgüvenini ve iletişim becerilerini de değerlendirdiği için, mülakata girmeden önce bu alanlarda da hazırlıklı olmak faydalı olacaktır.

BİLSEM 2. AŞAMA SINAV SORULARI – ÇIKMIŞ SORULAR

Özellikle bu başlığı araştırdığınızı biliyoruz ancak şunu belirtmeliyiz ki 2. aşama için çıkmış sınav soruları ve benzeri içeriklere ulaşmanız normal şartlarda mümkün değildir. Bunun yerine Bilsem 2. Aşama soru örneklerini inceleyebilirsiniz. Bunun nedeni; geçtiğimiz yıllarda da bu aşamaların zeka ölçekleri kullanılarak ve mülakatlar şeklinde yapılmış olmasıdır. Zaten adından anlaşıldığı üzere Bilsem 2. Aşamada “yeteneklerin değerlendirilmesi” durumu söz konusudur.

Bu nedenle BİLSEM sınavı 2. aşamaya hazırlanmak için çıkmış sınav sorusu aramaktan ve test kitapçıkları araştırmaktan vazgeçin! Bir üst başlıkta bahsettiğimiz hazırlık yöntemleri yeterli olacaktır.

BİLSEM BİREYSEL DEĞERLENDİRMEDE HANGİ ZEKA TESTLERİ KULLANILIYOR?

BİLSEM sınavlarının ikinci aşaması olan bireysel değerlendirme sınavında, her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen zeka testleri kullanılıyor. 2024 - 2025 döneminde hangi zeka testlerinin kullanılacağı konusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen bir bilgi yok ama “Bilsem bireysel değerlendirme uygulamalarında bakanlıkça belirlenen psikometrik ölçme aracı/araçları kullanılacaktır” açıklaması yapıldı.

  • 2015 Yılında 2, 3 ve 4. sınıflar için WNV (Wechsler Zeka Testi) ile ölçümleme yapıldı.
  • 2016 Yılında 1 ve 2. sınıflar için Kbit 2 (Kaufman Kısa Zekâ Testi) ile ölçümleme yapıldı. 3 ve 4. sınıflar için ise Wechsler Zeka Testi ile ölçümleme yapıldı.
  • 2017 Yılında 1 ve 2. Sınıflar için ASIS (Anadolu-Sak Zeka Ölçeği) ile ölçümleme yapıldı. 3. Sınıflar için ise Wechsler Zeka Testi ile ölçümleme yapıldı.
  • 2018 - 2019 Yılı ile 2019 - 2020 yıllarındaki BİLSEM seçmelerinde bireysel değerlendirme aşamasında kullanılan zeka ölçeği açıklanmadı.
  • 2021 - 2022 ve 2023 Bilsem sınavlarında BNV Zeka Testi’nin tercih edildiği öğrenildi.
  • 2024 Bilsem sınavlarında WNV (Wechsler Nonverbal) Zeka Testi kullanıldı.

Güncel gelişmeleri Bilsem Arşivi sayfamızdan da takip edebilirsiniz.

BİLSEM BİREYSEL DEĞERLENDİRME NE ZAMAN YAPILACAK?

Bireysel yeteneklerin değerlendirilmesi uygulaması, tıpkı grup tarama uygulaması gibi randevulu sistemle yapılacak. Bilsem mülakat ne zaman sorusunun cevabını aşağıdaki tabloda verdik. Hemen inceleyebilirsiniz.

Öğrencilerin Bilsem bireysel değerlendirme için randevu bilgileri 26 Mart 2025 tarihinde e - okul sisteminde yayınlandı.

Bilsem mülakat tarihleri şöyle: Bireysel yeteneklerin değerlendirilmesi, 14 Nisan - 27 Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Bilsem Sonuçları 2025: Sonuçlar ise 4 Temmuz 2025 tarihinde açıklanacak.

Bilsem bireysel değerlendirme aşaması olarak da bilinen BİLSEM 2. aşama sınav ve sonuç tarihleri ile Bilsem mülakat tarihlerini bir tablo ile özetleyelim:

Bilsem Mülakat Ne Zaman?

Bireysel Değerlendirme İçin Randevu Tarihinin Açıklanması 10.05.2025 - 21.05.2025
Bireysel Değerlendirmenin Yapılacağı Tarihler 14.04.2025 - 27.06.2025
Bilsem Sonuçları 2025: Bireysel Değerlendirme Sonuçlarının Açıklanma Tarihi 04.07.2025

BİLSEM okulları ve sınavlar hakkında diğer tüm tarihler, hazırlık, süreç ve detaylar hakkında bilgi için “BİLSEM SINAVI NEDİR?” başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz. Bilsem sonuçları 2025 için açıklandığında en güncel haliyle bu sayfadan erişebilirsiniz.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ