Bilsem nedir sorusunu hemen cevaplayalım. Bilsem, yani Bilim ve Sanat Merkezleri, Türkiye’deki özel yetenekli öğrencilerin, yeteneklerini keşfetmeleri ve bu alanlarda kendilerini geliştirmeleri için okul dışında ek eğitim almalarını sağlayan kurumlardır. Bilsem’in açılımı, Bilim ve sanat merkezleri’dir. Bilim ve Sanat Merkezleri’nin örgün eğitime alternatif olması değil; destekleyici olması hedeflenmiştir. Bu yüzden Bilsem’e yerleştirilme hakkı kazanan öğrenciler, örgün eğitim saatleri (okul saatleri) dışında Bilim ve Sanat Merkezlerinde özel eğitimler almaktadırlar. “Bilsem nedir” sorusunun cevabını öğrendik. Şimdi de diğer merak edilenlere geçelim.
Bilsem Sınavı nedir sorusunu ise şöyle cevaplayabiliriz: Bilsem sınavı, akranlarından belirgin derecede daha yetenekli öğrencileri belirmek için MEB tarafından yapılan sınavlardır.
Amaç: Örgün eğitim sisteminde, tüm öğrencilerle aynı müfredata tabi tutulan fakat diğer öğrencilerden ayırt edici bireysel yeteneklere sahip öğrencileri değerlendirmektir. Yani, özel yetenekli öğrencilerin sahip olduğu potansiyeli değerlendirmek üzere onlara özel müfredatlar hazırlayan destekleyici eğitim kurumudur.
Öğrenci seçme aşaması temelde 3 adımdan oluşmaktadır:
Bilsem Sınavı Nasıl Oluyor: Geçtiğimiz yıllarda sınava hazırlık için Bilsem hazırlık kitabı, örnek testler ve çıkmış sorular kullanılıyordu. Ancak 2017 sonrasında Bilsem sınavları büyük oranda akıllı tabletlerle yapıldığı için hazırlık aşamasında mobil uygulamalardan destek almak halen en geçerli yöntem.
Bilsem sınavları, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 1, 2 ve 3. Sınıflar için tablet bilgisayarlarla yapılıyor. Ayrıca halen önceki yıllara benzer sorular çıkacağı için en iyi çalışma yöntemlerinden biri tablet uygulamaları. Bu yıl, 4. sınıflar Bilsem’e giremiyor. Daha önce pandemi sebebiyle verilen bu hak, geçtiğimiz yıllarda kaldırıldı. 1,2 ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilerin, sınavda ne tür sorularla karşılaşacağını göstermek için BİLSEM DEMO adında bir Android uygulaması yayınladı fakat DEMO uygulamada sadece birkaç soru çözebiliyorsunuz.
Merak etmeyin! Benzer soruları çözebileceğiniz ve onlarca egzersiz içeren MentalUP Beyin Egzersizleri ile çocuğunuzu Bilsem sınavlarına hazırlayabilirsiniz. MentalUP Beyin Egzersizleri, dikkat, hafıza, problem çözebilme, hızlı düşünme gibi zihinsel becerileri geliştirmeye yönelik TÜBİTAK destekli bir uygulamadır. MentalUP soruları, Bilsem sınavındaki sorular ile yakından benzerlik göstermektedir. Bu yüzden Bilsem sınavına hazırlık sürecinde oldukça etkilidir.
MentalUP Bilsem Sınavına Hazırlık ve Genel Beceri Geliştirme Egzersizleri:
Bilsem sınav soruları ile hazırlık yapmak, aday öğrencilere en fazla yardımı dokunan seçeneklerden biridir. Daha önceki yıllarda çıkmış sorulara göz atmak soru tiplerini anlamak açısından faydalıdır. Çıkmış soruların yanında benzer sorulardan oluşan egzersizleri çözmek de sınavda çıkabilecek soruları anlamak ve hızlıca çözmek için yardımcı olabilir. Aday öğrenci, hangi sınıf düzeyinde sınava girecekse o sınıfın benzer ve çıkmış sorularını inceleyip çözmek, öğrencinin bir adım öne geçmesini sağlayabilir. Aşağıda, sınıf düzeyinde çıkmış ve benzer soruları içeren bağlantıları paylaştık.
Bilsem Sınavı Nedir?
Temel olarak "Bilsem nedir?" ya da "Bilsem sınavı nedir?" sorusuna şu cevabı verebiliriz: Bilsem sınavı, sınıf öğretmenleri tarafından Bilim ve Sanat Merkezleri’nde eğitim almaya aday gösterilen yetenekli öğrencilerin yeterliliğini test eden aşamalı sınavlardır.
Bilsem Başvurusu Nasıl Yapılır?
Öncelikle, Bilsem sınavlarına bireysel başvuru yapılamadığını belirtmeliyiz. Öğrencilerin sınava girebilmesi için sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmiş olmaları gerekmektedir.
“Bilsem nedir, Bilsem başvurusu nasıl yapılır, sınava hangi öğrenciler girebilir” diyen aileler için yazının devamında bu soruları yanıtladık. Sınıf öğretmenlerinin hangi öğrencileri ve ne şekilde aday gösterdiğini aşağıda inceleyebilirsiniz.
2024 – 2025 Eğitim döneminde Bilim ve Sanat Merkezleri’ne 1, 2. ve 3. Sınıf öğrencileri kabul edilmektedir.
ÖNEMLİ NOT: COVID-19 sebebiyle daha önceki yıllarda 4. sınıflara da bir defaya mahsus hak tanınmıştı ancak artık eski sisteme geri dönüldü. Yani 2024-2025 döneminde 1, 2 ve 3. sınıflar Bilsem sınavına girme hakkına sahipken 4. sınıflar ne yazık ki bu haktan yararlanamıyor. Yeni güncelleme oldukça bu sayfadan paylaşacağız.
Özel yetenekli öğrencilerin sahip oldukları bireysel yetenekler resim, müzik ve genel zihinsel yetenek şeklinde kategorize edilmiştir. Bir öğrenci için en fazla 2 yetenek alanı seçilebilecek. Yani, birden fazla alanda yetenekli olan öğrenciler için tek bir alana zorunlu yönlendirme yapılmayacak.
Örnek: Bir öğrenci hem müzik, hem de resim alanında yetenekli olabilir. Böyle bir durumda sınıf öğretmeni tarafından doldurulan aday formunda öğrencinin yetenek alanı müzik-resim olarak işaretlenecek. Aynı şekilde müzik-genel zihinsel ya da resim-genel zihinsel şeklinde seçimler yapılabilir.
Bilim ve Sanat Merkezleri’nde eğitim hakkı kazanan öğrenciler aşağıdaki alanlarda hazırlanmış eğitim programlarına alınırlar:
Bu şekilde öğrencilerin kendi potansiyellerini fark etmeleri, geliştirmeleri ve yetenekleri üzerine uzmanlaşmaları hedeflenmektedir. Bilsem okulları 81 ilde 380’den fazla eğitim merkezi, 2200'den fazla öğretmen ile 65 binden fazla öğrenciye hizmet vermektedir.
Peki, sınıf öğretmenleri hangi öğrencileri sınava aday gösteriyor?
Bilsem sınavı başvuru detayı:Sınıf öğretmenleri, bu hassas seçimi yapabilmek için özel eğitimden geçmişlerdir. Verilen eğitimde; resim alanında, müzik alanında veya genel zihinsel beceriler alanında, öğretmenlere çeşitli değerlendirme teknikleri öğretilmiştir. Bu şekilde, öğrenci seçim süreci hakkında yeterli donanıma sahip olmaları hedeflenmiştir.
Bunlar;
BİLSEM SINAVINA GİRİŞ ÜCRETİ (GRUP TARAMASINA GİRİŞ ÜCRETİ) YATIRMA
Velilerin Sorusu: Sınava giriş ücreti nereye yatırılacak?
Kayıt ücreti 2018-2019’da kaldırıldı ancak daha önceden öğretmen tarafından aday gösterilen öğrencilerin velileri, ücreti aşağıdaki yöntemleri kullanarak ödüyorlardı.
Aşağıdaki tablo 2024 -2025 Bilsem Sınav Takvimi güncel tarihleridir. Bilsem Takvimi (Yeni Bilsem Takvimi) ve güncel Bilsem sınav tarihleri her zaman ilk buradan duyurulacaktır.
Sınav tarihlerinin geniş aralıklı olması, bütün adayların aynı gün sınava girmeyecek olmasından kaynaklanmaktadır. Öğretmenlerin e okul sisteminde aday gösterdiği öğrenciler, aşağıdaki tarihlerde, randevu sistemiyle aşamalı sınavlara alınacaklar. Bilsem sınavı ne zaman sorusunun en net yanıtını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz. 👇🏻
Kaynak: Bilsem Sınav Takvimi
Bilsem sınavı ne zaman öğrendik. Şimdi de Bilsem sınavlarının açıklanma tarihlerine geçelim. BİLSEM sınav sonuçları için 2 farklı açıklama tarihi mevcuttur. Toplam 2 aşama olan Bilsem sınav sonuçları, aşağıdaki tarihlerde www.meb.gov.tr adresinde yayınlanacaktır.
Sınavlara hazırlık sürecinde MentalUP’tan yardım almayı unutmayın.
*Görselde MentalUP ile Bilsem soruları arasındaki benzerliği gözlemleyebilirsiniz.
ÖNEMLİ UYARI: MEB Bilsem sınav sonuçları www.meb.gov.tr (veya www.meb.gov.tr tarafından belirtilen mecralar) dışında başka web sitelerinde sorgulanamaz. İnternet üzerinde yaptığınız “Sınav sonuçları sorgulama, Bilsem ön değerlendirme sonuçları” gibi aramalarda hangi url adresine yönlendirildiğinize dikkat edin. Güvenmediğiniz sitelerde TC kimlik numarası gibi kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.
MEB.GOV.TR’DE BİLSEM SINAV SONUÇLARINI SORGULA
BİLSEM SINAV SONUCUNU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN
BİLSEM Sınavları MEB Bilgilendirmeleri
BİLSEM SINAVI KAÇ SORU & KAÇ DAKİKA
Şimdiye kadar Bilsem sınavı ile ilgili birçok bilgi öğrendik. Peki, Bilsemde kaç soru var ya da Bilsem sınavı kaç dakika sürüyor biliyor musunuz?
Bilsem Sınavları kapsamında yapılan ilk sınav olan grup tarama sınavlarında 1. sınıf öğrencileri için 60 soru, 2. ve 3. sınıf öğrencileri için ise 70 soru soruluyor. Soru sayıları yıllara göre değişebileceğinden güncel bilgileri takip etmeniz önemlidir. Verilen her doğru cevap 10 puan değerinde olsa da bu hesaplama yıla göre değişebiliyor. Teyit almanızda fayda var. Daha önceden pandemi sebebiyle 4. sınıflar da Bilsem sınavına girebiliyordu ancak bu hak bir seferliğe mahsus verildiği için bu yıl giremeyecekler.
Bilsem sınavı kaç dakika sorusu için de genel olarak şöyle cevap verebiliriz:
1. sınıflar için sınav süresi: 60 Dakika ve sınavda 60 soru soruluyor.
2. ve 3. sınıflar için sınav süresi: 70 Dakika ve sınavda 70 soru soruluyor.
ÖNEMLİ NOT: “Bilsem sınavı kaç dakika” ya da Bilsem sınavı kaç soru” gibi sorularınızın cevaplarını daha önceki yılları referans alarak verdik ama bu Bilsem sınav süreleri ve soru sayıları yıllara göre değişebiliyor. Dolayısıyla Bilsemde kaç soru var ya da Bilsem sınavı ne kadar sürüyor sorularının cevabı değişebiliyor. Bu noktada veliler olarak sizlerin güncel bilgileri öğretmenlerinizden almanız önerilir.
BİLSEM taban puanları ya da bir diğer adıyla baraj puanları, o yıl BİLSEM sınavına giren 1,2 ve 3. sınıf öğrencilerinin cevaplarına göre hesaplanmaktadır. Bu hesaplamada yalnızca doğru olan sonuçlar dikkate alınmakta, yanlış cevaplar ise değerlendirme dışında tutulmaktadır. BİLSEM'de taban ya da baraj puanları bu hesaplamalara göre belirlenmektedir. Şimdi hem öğrencilerin hem velilerin en çok merak ettiği sorulardan biri de şu: "BİLSEM taban puanı kaç oldu?" Fikir vermesi açısından, işte 2023 Bilsem taban puanları
Genel Zihinsel Yetenek | Resim Yetenek | Müzik Yetenek | |
---|---|---|---|
Bütün Sınıflar | 130 | 85 | 70 |
BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ ÖĞRENCİ TANILAMA KILAVUZU'na göre: Eğitim almaya hak kazanan öğrenciler, bağlı oldukları ildeki Bilim ve Sanat Merkezi'ne doğrudan müracaat ederek kayıt işlemlerini tamamlayabilirler. Bu işlem 28 Temmuz - 29 Ağustos 2025 tarihleri arasında yapılmalıdır.
DİKKAT: Daha önceki yıllarda öğrenci tanılama kılavuzundaki kayıt tarihi ile sınav sonuçları ekranındaki kayıt tarihi arasında farklılıklar olmuştu. Bu yüzden geç kalmadan, eğitim hakkı kazandığınız Bilim ve Sanat Merkezi'ne ulaşıp son kayıt tarihi hakkında teyit almayı unutmayın!
Bilsem İtirazlar: Ön değerlendirme ve bireysel değerlendirme sonuçlarına yapılacak itirazlar, sonuçların meb.gov.tr adresinde yayınlanmasından sonra takvimde belirtilen itiraz süresi içerisinde öğrenci velisi tarafından https://eitiraz.meb.gov.tr adresinde bulunan e-İtiraz Modülü üzerinden yapılabilir. Faks, e-posta gibi diğer yollarla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
İtirazlar, il tanılama sınav komisyonları tarafından takvimde belirtilen tarih aralığında incelenecek ve ardından e-İtiraz Modülü üzerinden cevaplandırılacaktır.
Geçtiğimiz yıllarda grup tarama testlerinde WISC-R (Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği) isimli zeka testi kullanıldı. Velilerin aklında “Bilsem zeka testi” olarak yer edinen WISC-R Zeka Testi, David Wescler tarafından 1939 yılında hazırlanmıştır. WISC-R dünyaca ünlü bir zeka testidir.
Edinilen bilgiye göre: Bu yıl, 1. aşama sınavında BNV Zeka Testi de kullanılacak. National Nonverbal Cognitive Ability Test ya da Bildiren Noverbal Ability Test olarak bilinen bu Bilsem zeka testinin Türkçesi ise Sözel Olmayan Milli Bilişsel Yetenek Testi olarak kabul ediliyor. Bu test, 4-13 yaş arası çocukların akıl yürütme ve muhakeme becerilerini değerlendirmede yararlanılan bir yöntem olarak göze çarpıyor. Okuma-yazma ya da konuşma gerektirmemesi ile ön plana çıkıyor.
Sınava giren öğrencilerin puanları sadece doğru cevaplar üzerinden hesaplanacak. Öğrencilerin yanlış yaptığı sorular, doğru soruların puanını etkilemeyecek.
Her öğrenci kendi sınıf düzeyinde sorularla test edilecek.
1. aşama (ön değerlendirme sınavı) tüm Türkiye’de tamamlandıktan sonra her yetenek alanı için ülke ortalamaları belirlenecek. Ortalamaların üzerinde olup bireysel değerlendirme aşamasına (Bilsem 2. aşama) geçmeye hak kazanan öğrenciler 18 Nisan 2024 tarihinde www.meb.gov.tr adresinde açıklanacak.
Yazımızın bu kısmına kadar "Bilsem sınavı nedir, Bilsem sınavı ne zaman, Bilsem sınavına nasıl hazırlanılır, Bilsem sınavı kaç soru, Bilsem sınavı kaç dakika?" gibi soruların cevabını verdik. Dilerseniz şimdi de Bilsem süreci ile ilgili özet bilgilere birlikte bakalım.
ÖNEMLİ NOT: Aşağıdaki tarihler güncel 2024 - 2025 Bilsem dönemi tarihleridir. 2025 Bilsem Sınav Takvimi ve güncel Bilsem sınav tarihlerini her zaman burada bulabilirsiniz.
Telefon 1: 0(312) 413 30 49
Telefon 2: 0(312) 413 30 38
Belgegeçer (FAX): 0(312) 213 13 56
Bilsem nedir sorusu ile ilk kez karşılaşan ve bu sorunun cevabını öğrenen velilerin aklında şu soru beliriyor: Bilsem sınavı nedir kazanına ne oluyor?
Bilsem sınavı, Türkiye'de özel yetenekli öğrencileri belirlemek amacıyla yapılan bir sınavdır. İlk aşamada genel zihinsel yetenek, resim veya müzik alanında yapılan tarama testleriyle öğrencilerin yetenekleri değerlendirilir. Sınavı kazanan öğrenciler, Bilim ve Sanat Merkezleri'nde (BİLSEM) yeteneklerini geliştirmek için okul dışında ek eğitim alma fırsatı elde ederler. Bu merkezlerde öğrenciler, yaratıcılıklarını ve becerilerini keşfederken, bilimsel ve sanatsal alanlarda da desteklenirler. Kazanan öğrenciler, akademik başarılarının yanı sıra kişisel gelişimlerini de ileriye taşıma şansı yakalarlar.