ÇOCUKLARDA BEYİN GELİŞİMİ VE BUNU DESTEKLEYEN ÖNERİLER

ANA SAYFA / BLOG / Çocuklarda Beyin Gelişimi ve Bunu Destekleyen Öneriler
Son Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2018

Beyin Gelişimi: Genetik faktörlerden, beslenme alışkanlıklarından ve çevresel faktörlerden etkilenerek beynin fiziksel yapısını tamamlama sürecidir. Beyin gelişimi anne karnında başlar ve ilk nöronlar (sinir hücreleri) oluşur. Bilişsel anlamda beyin gelişimi nöronların sayıca artmasından ziyade nöronlar arası bağlantıların (sinapsların) artması ile gerçekleşir.

Bilimsel zeka oyunları ile çocuğunuzun zeka gelişimini desteklemek için MentalUP Beyin Egzersizleri’ni inceleyin

Beyin Gelişimi Kaç Yaşına Kadar Devam Eder?

  • Erkek çocuğun beyin gelişimi 16-18 yaşa kadar devam eder,
  • Kız çocuğun beyin gelişimi 15-17 yaşa kadar devam eder.

ÇOCUĞUN ZEKA GELİŞİMİ İÇİN NELER YAPILMALI?

Çocuğun zeka gelişimi için yapılması gerekenler hakkında çeşitli yazılar paylaştık ancak bu bilimsel makale altında yeniden hatırlayalım:

  1. Doğru besinler ile zeka gelişimi sağlandığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  2. Spor ve çeşitli fiziksel egzersizler ile zeka gelişimi sağlandığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  3. Özellikle erken dönemlerde yapılacak 4 yaş etkinlikleri ve 5 yaş etkinliklerinin zeka becerilerini geliştirdiği kanıtlanmıştır.
  4. Çoçuk zeka gelişim oyunları veya daha genel gruplandırma yaparsak bilişsel gelişim oyunları ile zeka gelişimi sağlandığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  5. 8 Farklı zeka türü vardır. Çocuğun zeka gelişimi için neler yapılmalı sorusuna 8 farklı zeka türünde, detaylı yanıt verdiğimiz Zeka Geliştirme yolları nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

MentalUP, oyun şeklinde tasarlanmış beyin egzersizleri ile çocukların bilişsel gelişimine olumlu katkılar sağlayarak Ruh Sağlığı Merkezi’nden PEDAGOJİK ÜRÜN sertifikası almış güvenilir bir uygulamadır. Çocuğunuz ister üstün zekalı, ister normal zeka potansiyelinde olsun MentalUP’ı güvenle ve rahat bir şekilde kullanarak bilişsel becerilerini geliştirebilir. Bununla birlikte zihinsel becerilerin bir kısmında problem yaşayan çocuklar da MentalUP’ı güvenle kullanarak zayıf yönlerini güçlendirebilir. Kısacası, MentalUP zihinsel gelişim programı 4 yaş ve üzeri bütün çocuklar için bilişsel gelişimi destekleyici özelliğe sahiptir. Hatta yetişkinlerin de dikkat gelişimi, hafıza ve konsantrasyon gelişimi için tercih ettiği bilimsel bir uygulamadır. Üye olup ÜCRETSİZ deneme yapabilirsiniz.

MentalUP Beyin Geliştirici Oyunları deneyin:

MentalUP'ı aç

Oyun ve oyunlaştırmanın çocuklar üzerindeki motive edici etkisi de düşünülerek okullarda eğitici oyunlar şeklinde çocuk gelişimi dersleri uygulanmaktadır.

Genellikle okul çağı çocuklarından bahsediyoruz ama 2 yaşındaki çocuğun zeka gelişimi için ne yapılmalı, 3 yaşındaki çocuğun zeka gelişimi için ne yapılmalı? Şeklinde gelen soruları da mümkün olduğunca yanıtlamaya çalışıyoruz. 2-3 yaş çocuklar için beyin gelişimi etkileyen en önemli faktörler:

  • Beslenme alışkanlığı,
  • Uyku düzeni,
  • Oyun

şeklinde sıralanabilir.

Bebeklerde beyin gelişimi geriliği, zaman zaman fiziksel belirtilerle kendini gösterebilmektedir. Örneğin, parmaklarda, kulaklarda, saçlarda ve benzeri fiziksel alanlarda bozukluklar görülmesi, çocuğun anne karnında çeşitli sorunlar yaşadığını işaret ediyor olabilir. Tabi ki fiziksel bozuklukların tamamı beyinle alakalı değildir. Bu sadece bir ipucu olmakla birlikte bir uzmana danışmayı gerektirebilir.

Unutmayın: Çocuğun zeka gelişimi için oyunlar her yaşta farklılık gösterebilir. Bununla birlikte her yaş için uygun çocuk zeka gelişim oyunları da mevcuttur. Diğer blog yazılarımızı inceleyerek çocuğunuzun yaşına uygun çocuk zeka gelişim oyunları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Beyin Gelişimi Kaç Yaşında Tamamlanır?

Bir başka deyişle, zeka gelişimi kaç yaşında tamamlanır?

Çocuğun zeka gelişimi 15-18 yaşına kadar devam eder demiştik ancak bu yaşlarda tamamen son bulmadığını da hatırlatalım. Yetişkinlikte çok az da olsa beyin gelişimi gerçekleşebilir. Dolayısıyla “beyin gelişimi kaç yaşına kadar devam eder?” sorusuna net cevap vermek mümkün değildir. Uzmanlar, yetişkinlerde beyin gelişimi ortalama 30'lu yaşlara kadar devam edebilir şeklinde açıklamalar yapmaktadır. Beyin gelişimi için gerekli besinler veya beyin gelişimi için yapılması gerekenler konusunda bilinçli olmak gerekir. Uzmanların deyimiyle, yetişkinlerde beyin gelişimi 30'lu yaşlarda son bulsa da mevcut zihinsel becerileri korumak adına beyin egzersizlerine devam etmek gerekir. Yani, "beynin gelişimi için neler yapılmalı?" Sorusu günün teknoloji ve şartlarına göre yeni cevaplar da gerektirebilir. Bu da gösteriyor ki yöntemler zamanla değişse bile beyin egzersizlerinin önemi her zaman kalıcıdır.

BİLİŞSEL GELİŞİM NEDİR? | BİLİŞSEL GELİŞİM KURAMI

Biliş: Öğrenme, hatırlama ve düşünme süreçleri biliş kavramını oluşturur. Örnek Bilgi: Bebeklerde beyin gelişimi anne karnında 3.hafta başlar, 5.ay itibariyle çevreden gelen uyaranları algılamaya geçer. Çocuğun beyin gelişimi ilk 3 yıl oldukça hızlıdır.
Bilişsel Gelişim: Düşünme, öğrenme, hatırlama gibi bilişsel faaliyetlerin zaman içerisindeki gelişimini ifade eder. Bilişsel gelişimin hızlı gerçekleşiyor olması parlak zeka veya üstün zeka potansiyelini oluşturur.

Bilişsel gelişim nedir? Sorusunu yanıtladığımıza göre şöyle bir sıralama yapabiliriz:

  1. Beyin gelişimi anne karnında başlar,
  2. Bilişsel gelişim, beynin fiziksel gelişimi ile bağlantılıdır,
  3. Bilişsel gelişim, zaman ile orantılı (yaşın ilerlemesi ile gerçekleşen) bir durumdur,
  4. Bilişsel gelişimin emsal teşkil eden durumlara göre (yaşıtlara göre) hızlı gerçekleşiyor olması zeka gelişiminin (normal zeka, parlak zeka, üstün zeka gibi) derecesini belirler,
  5. Bilişsel gelişim etkinlikleri, sosyal etkinlikler, dış faktörler; bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde beyin gelişimini hızlandırır.

Vygotsky Bilişsel Gelişim Kuramı’nı incelediğimizde 5. maddeyi destekleyen çevresel faktörleri de incelemiş oluruz.

Vygotsky Bilişsel Gelişim Kuramı

Vygotsky bilişsel gelişim kuramı, çocuklarda bilişsel gelişimin desteklenmesi için “yakınsal gelişim alanı” kavramıyla ilgilenir.

Yakınsal Gelişim Alanı Nedir?

Çocuğun, yetişkin desteği olmadan kendi kendine sağladığı gelişim düzeyi ile yetişkin rehberliğinde sağladığı gelişim düzeyi arasındaki fark yakınsal gelişim alanıdır. Diğer adıyla: Gelişmeye açık alan.

Bilgi Panosu

Vygotsky Kimdir?

Çocuklarda bilişsel gelişim süreçleri, düşünce ve konuşmanın genetiği, kavram oluşumu hakkında derin çalışmalar yapmış, psikoloji bilimine adeta başyapıt değerinde “Düşünce ve Dil” isimli eser kazandırmış felsefeci psikologdur.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ