Momo Gerçek Değil Ama Tehlike Gerçek!

ANA SAYFA / BLOG / Momo Gerçek Değil Ama Tehlike Gerçek!
Son Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2019

Haberi yapıldı, önemli kuruluşlar uyardı, yüzlerce videosu çekildi ve sosyal medyada milyonlarca kez paylaşıldı. Mavi Balina (Blue Whale) felaketinden sonra şimdi yeni tehdit Momo…

Momo’nun efsaneleşmesine yol açan tüm bu olaylar kısa sürede, göz açıp kapayıncaya kadar gerçekleşti.

Peki, korkunç Momo gerçek mi? Yoksa efsane, kendini gerçeğe mi dönüştürüyor?

Ailelerin Momo oyunu hakkında bilmesi gerekenleri, uzmanların önerilerini ve tavsiyelerini sizin için tek başlıkta topladık.

Üstelik, çocuğunuzu siber tehditlerden ve Momo’dan korumak için tek yapmanız gereken bu içeriğe birkaç dakika ayırmak.

Tehlikeli Bir Oyun: Momo

Momo, 43 yaşındaki heykeltıraş Keisuke Aiso tarafından 2016’da yapılan bir “Kuş Kadın” heykeli. Sanal şiddet oyunu olduğu iddia edilen Momo’nun tıpkı görüntüsü gibi adı da bu heykelden geliyor.

Momo’nun medyaya yansıması doğrulanamayan bir takım iddialardan sonra gerçekleşti. Bu iddialara göre, WhatsApp üzerinden yayılan oyun, çocukların kendilerine zarar vermelerine yönelik adımları içeriyor ve verilen görevleri yerine getirmeleri için tehdit ediyordu.

Arjantin’de, 12 yaşındaki bir kız çocuğunun Momo oyunu nedeniyle intihar ettiği iddiası uluslararası basına yansıyınca, Momo efsanesi de çığ gibi büyümeye başladı.

İddialar bunlarla sınırlı kalmadı. Bazı kaynaklar, Momo’nun WhatsApp’ı kullanarak çocuklara ulaştığını ve rahatsız edici fotoğraflar yolladığını öne sürdü. Bazıları ise Momo’nun Facebook, YouTube ve YouTube Kids videolarında yer aldığını, reklam verme yöntemiyle çocukların karşısına Momo karakterinin çıkarıldığını savundu.

Momo'nun kurbanlarının kişisel bilgilerine ulaştığı da iddialar arasında…

Korkunç Oyun Momo Gerçek mi?

Momo gerçek değil ama; tıpkı Mavi Balina gibi, Momo’nun saçtığı tehlikeler gerçek!

Kayıtlarda resmi olarak Momo ile ilişkilendirilen hiçbir vaka yok. YouTube gibi önemli platformlar, Momo’nun platformlarına sızmadığını belirtiyorlar. Birçok yayın kaynağına göre ise Momo sadece komik olmayan bir şakadan ibaret.

Momo belki bir şaka olarak başladı. Ne var ki şaka kalmayı başaramadı. 43 yaşındaki heykeltıraş Keisuke Aiso kötü ününden sonra, Momo eserini yok edip, “Momo yok oldu, lanet bozuldu. Artık tüm çocuklar rahat olabilirler.” Açıklamasında bulundu.

Ya, gerçekten tehlike de sona erdi mi dersiniz? Maalesef hayır.

Momo’nun popüler hale gelmesinden birçok içerik üreticisi kendi fırsatlarını çıkarttı, çıkartmaya da devam ediyor. Şu an, Momo ile ilgili yüzlerce içerik tehlike ve korku ögelerini barındırıyor. Üstelik bu içeriklere çocuklar tek bir tıkla erişebiliyor.

Adı Mavi Balina, Momo veya her ne olursa olsun. Bugün olduğu gibi yarın da farklı bir trend çıkabilir, hayali karakterler üzerinden çocuklara direktifler verebilir veya ruh sağlıklarını etkileyebilirler.

Önemli olan çocuğunuzu siber tehditlere karşı nasıl koruyacağınızı bilmek. Merak etmeyin, bununla ilgili olarak da sizinle paylaşabileceğimiz önemli tavsiyeler var.

7 Basit Adımda Çocuğunuzu Momo ve Siber Tehditlerden Koruyun!

Çocuğunuzu Momo ve benzeri tehlikelerden korumak daima sizin elinizde. Nasıl mı? Ulusal İnternet Güvenliği Örgütü çocuğunuzu Momo ve diğer siber tehditlerden korumak için şu 7 basit adımı öneriyor:

  • Onlara, gerçek olmadığını söyleyin. Tüm şehir efsaneleri ve korku karakterleri gibi Momo çocuğunuz için ürkütücü, korkunç bir stres kaynağına dönüşebilir. Burada size düşen, Momo’nun gerçek bir karakter olmadığını ve ona doğrudan zarar vermeyeceğini söylemek.
  • Çocuğunuzu takip edin. Günümüzde çocuğunuzu online dünyada takip etmenin gerekliliği tartışılamaz. İnternet ve teknoloji kullanımını kontrol altında tutarak çocuğunuzun kullanım alışkanlığını öğrenebilirsiniz. Böylece, onun olası tehditlerle tanışmasını önceden önleyebilirsiniz.
  • Ebeveyn kontrolünü ve denetimli içerikleri kullanın. Cihazınızda (varsa) bir ebeveyn kontrolü programı kullanın, yoksa edinin. Bu denetimler, çocuğunuzun zararlı içeriklere erişmesini engeller. Unutmayın, ebeveyn kontrolü çocuğunuzun online dünyada tamamen güvende olduğu anlamına gelmez. Vakit ayırdığı içerikler konusunda çocuklarınızı yönlendirmeli; şiddet ve korku ögeleri barındıran oyun ve sitelerden uzak tutmalısınız.

NOT: Çocuk gelişim uzmanları ve öğretmenlerin tavsiyesi MentalUP Zeka Oyunları, çocuklarınızı internetin zararlı içeriklerinden koruyabileceğiniz kontrollü uygulamalardan biridir.

MentalUP reklam içermez ve çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyecek ögeleri barındırmaz. MentalUP’ın ebeveyn kontrolü sayesinde çocuğunuzun gelişimini takip edebilir; eğlenirken, düşünme ve öğrenme yeteneklerini geliştirmesini sağlayabilirsiniz.

MentalUP, Ruh Sağlığı Derneği tarafından incelenmiş ve pedagojik ürün olarak sertifikalandırılmıştır.

MentalUP’ı Hemen Deneyin!

  • Çocuğunuzla sürekli konuşun. Çocuğunuzun aktivitelerini sürekli takip etmenizin yanı sıra onlarla konuşmanız ve düşüncelerini öğrenmeniz önemlidir. Karşılıklı diyaloglar başlatmanız, online kullanım alışkanlıklarının yanı sıra çocuğunuzun kendine güveni ve online dünya hakkındaki görüşlerini öğrenmenize de yardımcı olacaktır.
  • Baskıya karşı uyarın. Çocuklar kendilerini trendler ve viral yarışmalara karşı baskı altında hissedebilirler. Onlara, kendilerini istemedikleri hiçbir şey yapmamaları gerektiği konusunda uyarın.
  • Gerçek mi? Sahte mi? Ebeveyn olarak, internette gördüğünüz ve duyduğunuz tehditlerin çocuğunuza zarar verebileceğini düşünmek doğaldır. Paniğe kapılmadan önce, bu tehdidin gerçek mi yoksa kurmaca olduğunu araştırın. Doğruya ulaşmadan paylaşım yapmak veya paranoyak tavırlar sergilemek doğru bir yaklaşım değildir.
  • İnternette daima zararlı içerikler olacaktır, rapor edin. Ne kadar güvenlik yazılımı kullanırsanız kullanın, çocuğunuzun karşısına sizin onaylamadığınız içerikler daima çıkabilir. Bu içerikleri platforma rapor ederek, içeriğin daha fazla çocuğa erişmesini engelleyebilirsiniz.

Momo ve Mavi Balina ilk değildi, son da olmayacaktır. Bu içerikte paylaştığımız ipuçları sayesinde çocuğunuzu bekleyen potansiyel tehlikeleri en aza indirgeyebilirsiniz.

Momo ve diğer siber tehditlere karşı sizin tavsiyeleriniz neler? Bu yazıyı kendi yorumunuzla birlikte sosyal medyada paylaşarak yüzlerce duyarlı ebeveynle paylaşabilirsiniz. Unutmayın, yorumlarınız biz ve diğer ebeveynler için oldukça önemli.

BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ