Ders çalışırken, kitap okurken ya da herhangi bir faaliyette bulunurken sürekli şarkı söyleyen bir çocuğunuz varsa muhtemelen aklı beş karış havada değil; müziksel ritmik zeka gelişimi hızlıdır. Bu zeka türüne sahip çocuklar faaliyet esnasında şarkı söylemeyi, müzik dinlemeyi ya da ıslık çalmayı severler.
Bu alandaki becerileri düşünüldüğünde onlar, adeta müziklerin ve ritmin efendileri gibiler. Müziksel ritmik zeka sahibi bireylerden söz ediyoruz. Dünyanın en iyileri arasında gösterilen birçok müzisyen ve bestecinin bu zekaya sahip olduğu düşünülmektedir.
Müziğin, zeka becerilerinin gelişimi ve mutluluk üzerinde olumlu etkileri var. Gelin bu konuya biraz daha yakından bakalım.
Müzik dinlerken, beynimiz devamlı olarak, gelecek notayı tahmin etmeyi dener. Yaptığı tahminler doğru çıkarsa, her bir doğru tahminde beyin tarafından “dopamin” adı verilen kimyasal salgılanır.
Dopamin, ne işe yarar biliyor musunuz?
Ödül kazanmış olma duygusunu tetikleyerek mutlu olmanızı sağlar. Ayrıca; motivasyon, hafıza ve dikkat becerilerinin gelişimine katkı sunar. Yani, müziğin hem mutlulukla hem de zeka becerilerinin gelişimiyle derin ve kalıcı bir bağlantısı vardır.
Özetle; bir şarkıyı doğru söylediğinizde hissettiğiniz mutluluk, ödül kazanma refleksini harekete geçiren dopamin salgılanması sayesinde gerçekleşmektedir.
Zeka türleri arasında ilk gelişenlerden biri olarak kabul edilen müziksel ritmik zekanın, anne karnında olduğumuz dönemden itibaren oluşup geliştiği düşünülmektedir. Bu düşünceye göre gebelik döneminde, çocuğun; anne karnındayken hissettiği ya da duyduğu ses ve titreşimler; müziksel ritmik zeka gelişimi için temel oluşturmaktadır.
Müziksel Ritmik Zeka, çok kısa bir tanımlamayla; kişinin kendisini müzik ve ritimle ifade etme yeteneğidir. Bu tip insanlar, müzik ve ritimlere karşı diğer insanlardan daha duyarlıdırlar. Müzik kulakları gelişmiş olduğundan; bir şarkının ritmi, melodisi, notası ya da iniş çıkışlarını çok net ayırt edebilirler. Ayrıca şarkıların içinde, normalde birçok insanın duyamadığı enstrümanların seslerini fark etme konusunda oldukça başarılıdırlar. Müziksel ritmik zekaya sahip insanların en iyi öğrenme biçimi; müzikle öğrenmedir.
NOT: Müziksel ritmik zeka, Çoklu Zeka Kuramı içerisinde yer alan diğer zeka türleri ile birlikte geliştirildiğinde daha kalıcı bir öğrenme ve zeka gelişimi sağlanabilir. Çocuklar için sayısal, sözel, dikkat, görsel ve hafıza alanlarında zeka egzersizleri sunan, uzman onaylı uygulama; MentalUP’ı bu aşamada değerlendirebilirsiniz.
Müziksel ritmik zeka konusunda şanslı olan bireyler, ders çalışmaları esnasında müzikle iç içe olmayı severler. Müzik, onlara motivasyon ve konsantrasyon sağlar. Kimi zaman şarkı söyleyebilir, kimi zaman ise ıslık çalıp bir şarkıya eşlik edebilirler. Müziksel ritmik zekalı çocukların kimi zaman taklit yeteneği de gelişmiş olabilir. Ayrıca, diksiyonları ve konuşma ses tonları da hayranlık verici derecede profesyonel olabilir.
Bu zeka türüne sahip çocukları ya da yetişkinleri bazı basit özellikler sayesinde fark edebilmek oldukça kolaydır. Müziği ve ritmi hayatlarının baş köşesine koyan bu tip çocukların en belirgin özellikleri aşağıdaki gibidir:
Müziksel ritmik zeka gelişiminin desteklenmesi için çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz. Bu yöntemler o kadar basittir ki, hayatın her anında uygulanabilir.
ÖNEMLİ: Müziksel ritmik zekayı geliştirmek, sadece müzikle değil; doğa ve canlı seslerini öğrenmekle de desteklenmelidir. Doğadaki sesleri öğrenen çocukların, müziğe ve ritime bağlı zeka becerilerinin de geliştirilmesi mümkündür.
Müziksel ritmik zeka ve hafıza, dikkat, görsel zeka becerilerinizi geliştirmek için milyonlarca kullanıcı gibi siz de çocuğunuzun gelişimini MentalUP Eğitici Zeka Oyunları ile destekleyebilirsiniz.
Müziksel ritmik zekanın en temelinde yatan, sesleri ve ritimleri ayırt etme becerisi, çocuğunuzun ileride seçeceği mesleği, yaşam standartlarını ve mutluluk düzeyini bile etkileyebilir. Bu sebeple, müzikle yoğrulan çocukların daha mutlu oldukları saptanmıştır.
“Beethoven size Beethoven olmanın nasıl bir şey olduğunu ve Mozart size insan olmanın nasıl bir şey olduğunu anlatıyor. Bach size evrenin nasıl bir şey olduğunu anlatıyor.”
Douglas Adams
Dünyada duyulan seslerin farkında olmayı kolaylaştıran müziksel ritmik zekanın gelişimi için bir üst başlıktaki etkinlikleri değerlendirebileceğiniz gibi, aşağıdaki seçeneklere de göz atabilirsiniz:
Müziksel ritmik zekaya sahip çocukların ve gençlerin ileride seçecekleri meslekleri tahmin etmek zor değil. Eğer doğru yönlendirme yapılabilirse, bu çocukların mesleklerinde son derece başarılı olacaklarını söyleyebiliriz.
Müziksel ritmik zekaya sahip insanlar için hangi meslekler uygun: