Okul öncesi: Zorunlu eğitime henüz başlamamış çocukları kapsayan dönemin adıdır. Yaş aralığı vermek gerekirse okul öncesi, 3 yaş – 6 yaş arası çocuk grubunu ifade etmektedir. Peki, okul öncesi eğitimi nedir?
Okul öncesi eğitimi: Çocuğun fiziksel ve zihinsel olarak hem hayata, hem de zorunlu eğitim dönemine hazırlanmasını sağlayan eğitim sürecidir. Okul öncesi eğitim programı iyi planlandığında, ebeveynlerin ve eğitimcilerin etkin rol aldığı, verimli bir öğrenme ortamı oluşur. Okul öncesi eğitim döneminde çocuklar büyük kazanımlar sağlar.
TÜBİTAK destekli, okul öncesi eğitsel zeka oyunlarıyla çocuğunuzu zorunlu eğitim dönemine hazırlayabilirsiniz. MentalUP Okul Öncesi Zeka Oyunları'nı inceleyin
Çocuğunuzu okul hayatına veya daha genel anlamıyla hayata hazırlarken okul öncesi dönemde kullanabileceğiniz eğitsel araçlar şunlardır:
Yukarıdaki 4 maddeyle ilgili önemli bilgiler ve tavsiyeler içeren keyifli bir yazı oluşturduk. Tavsiyelerle başlayalım:
Geometrik şekilleri ve renkleri öğretmeye yönelik kitaplarla birlikte basit bulmacalar içeren kitaplar tavsiye edilmektedir. Boyama kitabı, iz üzerinden resim tamamlama, nesneleri tanıma ve benzeri aktiviteler içeren kitapları da okul öncesi eğitimi için kullanabilirsiniz.
Bazı kitaplarda makas ile kesme, şekillendirme gibi egzersizler mevcuttur. Bu tür aktivitelerin çocuklar için plastik kaplı makas ile ebeveyn gözetiminde uygulanması gerekmektedir.
Okul öncesi eğitimi için site seçerken çok dikkatli olmanız gerekiyor çünkü internetin olduğu bir alandan bahsediyoruz. Üçüncü taraf reklam yönlendirmeleri içeren web siteleri tavsiye edilmemektedir çünkü çocuklar, bu reklamlara tıklayarak kendileri için uygun olmayan sayfalara geçiş yapabiliyorlar.
Unutmayın: Ücretsiz kullanılan neredeyse her ürün, hizmet giderlerini reklamlarla finanse etmektedir. Dolayısıyla, ücretsiz olması bir cazibe değil; soru işareti olarak değerlendirilmelidir. Bu tür eğitici siteleri, ebeveyn gözüyle iyice incelemeden çocuğunuza sunmayın.
İçerik kalitesinden emin olduğunuz videolu eğitim ve animasyon sitelerini, çocuğunuza okul öncesi eğitim içeriği olarak sunabilirsiniz.
Okul öncesi eğitici ve zeka geliştirici oyun-oyuncak tavsiyelerini her yaşa özel ayrı ayrı paylaşmıştık. Bu yazıda okul öncesi tüm yaş gruplarını (4-5-6 yaş) kapsayan interaktif bir oyundan bahsedeceğiz.
Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen MentalUP Okul Öncesi Eğitim Oyunları uygulaması, her yaşta çocuk için kişiselleştirilebilir özelliğe sahiptir.
Çocuk adına üyelik oluşturduğunuzda çocuğun okuma yazma bilip bilmediğini soruyor. Bununla birlikte toplama çıkarma gibi basit matematik işlemlerini yapıp yapamadığını da soruyor. Bu sorulara verdiğiniz yanıtlar, çocuğun karşılaşacağı zeka oyunlarını şekillendirmiş oluyor.
İlk egzersizlerde gösterdiği performans ise bir sonraki aşamada karşılaşacağı egzersizlerin zorluk seviyesini belirliyor. Git gide zorlaşan egzersizler sayesinde çocuklar problem çözme becerileri ve analitik düşünme yeteneği kazanımı sağlıyorlar.
Görsel, sözel, sayısal zeka oyunları, dikkat ve hafıza egzersizleri ile çocuklar hem eğleniyor hem de zihinsel becerilerini geliştiriyor. MentalUP Okul Öncesi Eğitim Programı, bu yönüyle PEDAGOJİK ÜRÜN sertifikası almış güvenilir bir uygulamadır.
Denemenizi tavsiye ederiz.
MentalUP Okul Öncesi Oyunları:
Oyunların, çocuklarda zeka gelişimi için en önemli araçlar olduğunu yazılarımızda sık sık hatırlatıyoruz. Özellikle eğitici zeka oyunları çocukların hem zihinsel becerilerini geliştirmekte, hem de okul başarısını artırmaktadır. Okul öncesi eğitim oyunları, çocuk gelişim uzmanları tarafından belirlenir. MentalUP, çocuk gelişim uzmanlarının tavsiye ettiği ve okul öncesi eğitim kurumlarının tercih ettiği bilimsel bir uygulamadır.
Soru 1: Okul öncesi eğitimi kaç yaşında başlatılmalı?
Bu sorunun cevabı, çocuğun gelişim düzeyine ve aile yapısına göre farklılık gösterse de genel kabul görmüş uzman tavsiyeleri şu şekildedir:
Çocuğun 3 yaşına kadar bizzat ilgi ve şefkat görebilmesi için ebeveyni devamlı yanında olmalıdır. Yaşamın ilk 3 yılında temel güven duygusunun gelişecek olması ve temel bakım ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanabilmesi için bu süre zarfında okul öncesi eğitim kurumlarına başvurmak önerilmiyor.
Anne-baba çalışmak zorundaysa kreş önerilir. Kreş, anaokulundan farklı olarak 3 yaş altı çocukları kabul etmektedir. 36.Aydan itibaren okul öncesi eğitim planı yapmaya başlayabilirsiniz. Araştırmalara göre aileler, okul öncesi eğitimi genellikle 4-5-6 yaş dönemi için tercih ediyorlar. Çalışan annelerin olduğu ailelerde, 3 yaş altı çocukların da kreşe gönderilme oranı bir hayli fazla.
Bunlarla beraber, eğitimin her yaşta önemli olduğunu ve 1 yaşındaki çocuğun dahi ebeveyni tarafından eğitilebileceğini hatırlatmakta fayda var. Bu da demek oluyor ki, okul öncesi eğitim anne-baba ile başlar; ilkokul seviyesine gelene kadar çeşitli yöntemlerle devam eder.
Soru 2: Okul öncesi eğitimi çocuğa neler kazandırır?
Okul öncesi eğitimi ile çocuğun ilgi alanları ve öne çıkan yetenekleri tespit edilebilir. Gözlemlenen çocuğun sahip olduğu bireysel farklılıklar göz önünde bulundurularak fiziksel ve zihinsel gelişimlerine destek vermek kolaylaşır. Bu süreç, nokta atışı çözümleri de beraberinde getirir.
Okul öncesi eğitimi çocuğun duygusal, fiziksel, zihinsel, dil ve sosyal gelişimi açısından yüksek öneme sahiptir. Çocuğa özel kişiselleştirilmiş süreçler içereceğinden, edinilen beceriler çocuğun bir ömür yaşam kalitesine yansımaktadır.
Okul öncesi eğitimi alan öğrenci:
Soru 3: Okul öncesi eğitim zorunlu mu?
Hürriyet Gazetesi'nin resmi internet sitesinde 04 Ekim 2016 tarihli haberine göre, Binali Yıldırım'ın okul öncesi eğitim hakkında açıklaması şu şekilde:
Binali Yıldırım, 2019 yılına kadar ikili öğretime son verileceğini, öğrencilere yarım gün yerine tam gün eğitim verileceğini ve okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirileceğini belirtti.
Soru 4: Okul öncesi eğitim kurumları nelerdir?
A) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Kurumlar:
B) Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumlarına Bağlı Olanlar:
C) Üniversite ve Özel İşletmeler Bünyesinde Bulunan Okul Öncesi Eğitim Kurumları:
Soru 5: Okul öncesi eğitim neden yüksek öneme sahiptir?
İnsanlarda zihinsel gelişimin en aktif olduğu dönem 17-18 yaşa kadar olan dönemdir. Bu dönem de kendi içinde çeşitli periyotlara ayrılır.
Konumuzla alakalı kısmı, insanlarda zihinsel gelişimin %50’si ilk 4 yılda; +%30’u ise 8 yaşına kadarki süreçte tamamlandığıdır. Dolayısıyla, okul öncesi eğitimden bahsederken çocuğun kendi zeka potansiyelini keşfedip geliştirebileceği en önemli dönemlerden bahsetmiş oluyoruz.
Eğitim 4.0 devrimiyle çocukları gelecekte bambaşka bir eğitim dünyası bekliyor olacak. Okul öncesi eğitimi, gelecekteki eğitime hazırlık yapmak açısından da önemlidir.
Okul öncesi eğitim programına tabi olan çocuklar, zorunlu eğitim dönemine kolayca uyum sağlayıp yaşıtlarından daha fazla beceriye sahip olabiliyor.