PEDAGOG NEDİR, PEDAGOJİNİN UZMANLIK ALANLARI NELERDİR?

ANA SAYFA / BLOG / Pedagog Nedir, Pedagojinin Uzmanlık Alanları Nelerdir?
Son Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2019

Çocuklar, bir ülkenin kalkınmasında ve gelişmesinde en önemli yapı taşlarıdır. Öyle ki yarınları kendilerine emanet edeceğimiz çocuklarımız için doğdukları günden itibaren özenle hareket ediyoruz. Çocuklarımızın gelecekte karşılaşabileceği sorunları engellemek için pedagog desteği alabiliyoruz. Aslında, pedagoji bilimi de tam olarak bunu hedefliyor. “Pedagog ne demek?” ve “pedagojinin uzmanlık alanları nelerdir?” Aşağıda bu başlıkları inceleyerek konuyu daha iyi anlayabiliriz.

PEDAGOJİ NEDİR?

İnceleme alanı çocuklar olan; çocukların duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimleri için araştırma yapan bilim dalına pedagoji denir. Pedagoji alanında uzmanlaşmış kişilere ise pedagog denir. Pedagogların tam olarak ne iş yaptığını, ne demek olduğunu ise bir alt başlıkta daha detaylı inceleyelim.

PEDAGOG NEDİR?

Pedagog, çocukların özellikle zihinsel gelişimini ve psikolojisini takip eden, olası problemlere karşı danışmanlık yaparak çözüm üreten uzmanlara denir.

BUNUNLA BİRLİKTE;

sadece psikolojik problemler karşısında değil; fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal açıdan doğru çocuk yetiştirme adına da rehberlik yaparlar.

Çocuğum İçin Hangi Durumlarda Pedagog Desteği Almalıyım?

  • Çocuğun yalan söylemesi
  • Çocuğun paylaşmayı bir türlü öğrenemiyor olması
  • Kardeşleriyle kavga etmesi
  • Oyun veya teknoloji bağımlılığı
  • Çocukta inatçılık
  • Beslenme alışkanlıkları
  • Çocuğun eğitimsel problemleri
  • Uyku alışkanlığı kazanamama
  • Yemek yememe
  • Uyum problemleri (uyumsuzluk)
  • Bağlanma problemi
  • Tuvalet eğitimi ve benzeri durumlarda pedagog desteğine başvurabilirsiniz.

Yukarıdaki maddeler, çocuk gelişimi konusunda işin uzmanı bir pedagogdan alabileceğiniz desteklerden sadece bir kısmıdır.

Herhangi bir aksaklık karşısında pedagog yardımı almayı tercih ettiğimiz gibi ortada hiçbir aksaklık yokken de pedagog danışmanlığı almayı tercih edebiliriz. Yani, -ileride bir gün- çocuk psikoloğu veya çocuk psikiyatristine ihtiyaç duymamak için, ailemize ve çocuğumuza danışmanlık yapacak uzman pedagoglardan destek almak istememiz de oldukça normaldir.

UNUTMAYIN: Pedagoglar, ebeveynlerin göremediği (ya da normal karşıladığı) detayları görerek çocukta bir problem olabileceğini önceden fark edebilir; bununla ilgili çeşitli testler de yapabilirler. Örneğin, çocuklarda dikkat problemleri genellikle okula başladıklarında açığa çıkar. Eğer bir pedagogdan danışmanlık/rehberlik hizmeti alıyorsanız dikkat problemleri gibi çocuklarda sıklıkla görülebilen problemlerin erken teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz. Bu da pedagogların önemini bir kez daha hatırlatan önemli bir ayrıntıdır.

Hatta bu konuda Uzman Pedagog Doktor ve Yazar, Adem Güneş’in onlarca kitabı mevcuttur. Pedagog Dr. Adem Güneş, kitaplarında ailelere çok önemli bilgiler vermekte, çocuk psikolojisi ve çocuk sağlığı hakkında anne, baba, eğitmenlerin bilinçlenmesine katkı sağlamaktadır.

Aynı şekilde, Pedagojik Danışman Özge Selçuk Bozkurt, blog sayfasında oldukça faydalı tavsiyelere yer vermektedir. Pedagog tavsiyesi olarak yine bu isimlerden gönül rahatlığı ile bahsedebiliriz.

Herhangi bir pedagog tavsiyesi ihtiyacınız yoksa; pedagog desteği almayı düşünmüyorsanız bile çocuk gelişimi konusunda uzman pedagogların sosyal medya hesaplarını takip etmenizi tavsiye ederiz. Çok önemli ve pratik ipuçları paylaşıyorlar ;)

Pedagoglar bu gibi konularda danışman rolündedirler. Ruhsal problemleri tıbbi yöntemlerle tedavi etme sorumluluğu çocuk psikiyatristlerinde; terapi yöntemiyle tedavi etme sorumluluğu ise çocuk psikologlarındadır. Dolayısıyla, tavsiye ve yönlendirmelerin yetersiz olacağı düşünüldüğünde pedagoglar ile psikiyatristler –veya psikologlar- birlikte çalışmalıdır.

Pedagoglar Tam Olarak Hangi Alanlarda Hizmet Verirler?

1- Eğitim: Okullarda eğitim süreçlerinin daha verimli olması için çalışmalar yürütürler. Eğitim konularında, materyallerinde veya genel olarak süreçte bir hata varsa düzeltilmesini önerirler. Bunlarla birlikte çocukların okulla ilgili problemlerine (uyumsuzluk, başarısızlık, isteksizlik, disiplin suçları) çözüm arayıp, rehberlik yaparlar.

2- Zeka seviyelerinden kaynaklı uyum: Üstün zeka veya zeka geriliği gibi az rastlanır durumlarda çocukların uyum problemlerini inceler, araştırır, çözüm üretmeye çalışırlar.

3- Öğrenme problemleri: Çocuklarda dikkat eksikliği gibi öğrenmeye engel oluşturabilecek problemlerin üstesinden gelmek için çalışmalar yürütürler.

Uzman pedagogların desteğiyle geliştirilen ve R.S.D tarafından pedagojik ürün olarak sertifikalandırılan, üstelik çocuklar için de oldukça eğlenceli olan MentalUP Eğitici Zeka Oyunu uygulamasını mutlaka inceleyin.

4- Aile danışmanlığı: Ebeveyn-çocuk ilişkilerinde rehberlik yaparlar.

5- Terbiye ve eğitim: Çocukları olumlu davranışlara sevk etme, hayata hazırlama ve olumsuz davranışlardan uzaklaştırma gibi sorumlulukları vardır.

6- Bilirkişi: Resmi kurumlarda alınan kararlara etki etme, rapor hazırlama gibi sorumlulukları vardır.

Pedagojik Nedir, Hangi Ürünlere Pedagojik Ürün Denir?

Çocukların bilişsel gelişimine katkı sağlayan, çocuk eğitimi ve çocuk psikolojisi için hazırlanmış ürünlere pedagojik ürün denir. Bu alanda yapılan tüm çalışmalara pedagojik çalışma; tüm araçlara da pedagojik araçlar denir. Pedagojik ürünlere örnek olarak MentalUP Eğitsel Oyunlar uygulamasını gösterebiliriz.

MentalUP, çocukların dikkat, hafıza ve konsantrasyon becerilerini geliştirici pedagojik oyunlar içerir. Bu oyunları oynayan çocuklar aynı zamanda görsel zeka, sözel zeka ve matematiksel zeka gelişimini desteklemiş olurlar. Pedagojik oyunlar, çocukların analitik düşünme becerilerini de geliştirir. Tüm bu özellikleri gözlemlenerek MentalUP’a PEDAGOJİK ÜRÜN SERTİFİKASI verilmiştir. Diğer eğitici ve pedagojik ürünlerle karşılaştırıldığında fiyatı oldukça ekonomik olan MentalUP'ı ÜCRETSİZ olarak deneyebilirsiniz.

MentalUP Pedagojik Zeka Oyunları'nı Şimdi Deneyin:

mentalup'ı aç

Pedagojik ürün sertifikası, R.S.D (Ruh Sağlığı Derneği) tarafından verilir.

Pedagojinin Alt Dalları, Uzmanlık Alanları

Konu çocuklar olunca pedagojik çalışmalar da spesifik uzmanlıklar gerektiriyor. Nasıl ki doktorların uzmanlık alanları (nöroloji, üroloji, kadın doğum vs.) varsa, pedagogların da uzmanlaşabileceği özel alanları vardır.

Bunlar;

  1. Eğitim pedagojisi: Ülkemizde pedagoglara en sık ihtiyaç duyulan alandır. Eğitimde doğru yöntem ve süreçler için çalışma yapar.
  2. Transkültürel Pedagoji: Kültür faktörünün çocuk üzerindeki etkilerini inceler.
  3. Orthopedagoji: Psikolojik sorunları olan, doğuştan veya sonradan problemlerle karşılaşan (kısaca: problemli) çocuklarla ilgilenir.
  4. Antropedagoji: Tarihte pedagoji adına atılmış önemli adımları, ünlü pedagogları ve onların pedagojik çalışmalarını inceleyip günümüz ile karşılaştırır, çıkarımlar elde eder.

Pedagog Olmak İçin Hangi Okuldan/Üniversiteden Mezun Olmak Gerekir?

Türkiye’de pedagog unvanına doğrudan sahip olunabilecek Lisans düzeyinde eğitim bölümü yoktur. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu sonrasında (1982), bu unvanın ülkemizde alınabilmesi için Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ve Çocuk Gelişimi gibi ilgili bölümlerden mezun olmalı, akabinde psikoloji alanında Lisans veya Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde eğitim almalıdırlar.

Devlet tarafından pedagog olarak atanmanız için KPSS sınavına girmek şart. Özel sektör çalışanları için ise böyle bir zorunluluk yoktur.

Bünyamin Kapıcıoğlu
BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ