SINAVDA BAŞARILI OLMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?

ANA SAYFA / BLOG / Sınavda Başarılı Olmak İçin Ne Yapmalıyım?
Son Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2018

Aldığımız eğitimlerden edindiğimiz kazanımların derecesini sınavlar belirliyor. Dolayısıyla, bilgisini kanıtlamak ve bilgi sahibi olmanın mükâfatını almak isteyen her öğrenci için sınavlar oldukça önemlidir. Sınavda başarılı olmak ise sadece sınav anıyla ilgili değil; komple bir sürecin sonucudur. Sınavda başarılı olmak için bu süreci 3 aşamalı olarak ele almamız gerekiyor. Bunlar:

  1. Sınava hazırlık sürecinde yapılması gerekenler.
  2. Sınav öncesi yapılması gerekenler.
  3. Sınav anında yapılması gerekenler.

Bu makalede özellikle çocukların sınav başarısını artırmayı hedeflesek de anlatılanların tamamı yetişkinler için de geçerlidir. İşte sınavda başarılı olmak için adım adım yöntemler.

1- SINAVA HAZIRLIK SÜRECİNDE YAPILMASI GEREKENLER

Sınava hazırlık süreci koca bir eğitim dönemini ifade eder. Geçiş sınavlarına veya dönem sınavlarına hazırlanırken aşağıdaki önerileri değerlendirmek sınavda başarılı olmamızı sağlayacaktır.

Ters Motivasyondan Kurtulmak: Her şeyden önce ters motivasyondan kurtulmalısınız.

  • Çok çalışıyorum ama sınavda yapamıyorum,
  • Sınavda bildiğimi unutuyorum,
  • Sınav süresi bana yetmiyor,
  • Sınavda çok heyecanlanıyorum,
  • Çok çalışıyorum ama başaramıyorum.

Şeklindeki moral bozucu düşünceleri terk etmelisiniz. Sınavda başarılı olmak için ne yapılmalı sorusuna verilecek ilk cevap karamsarlıktan kurtulmak olmalıdır. Bu düşüncelerden kurtulmak için sınavda başarılı olmanın size neler kazandıracağına odaklanmanız gerekir.

İlkokul öğrencisi için ailesinin takdirini almak da bir çeşit motivasyondur. Sınava girecek kişi neyi amaçladığını ve başarılı olduğunda neyle ödüllendirileceğini bilmeli; sonuca odaklanmalıdır.

Sınav öncesinde zihinsel zindelik oldukça önemlidir. Zihni zinde tutmak ise oldukça basit ve hatta çoğu kez eğlencelidir. Bu eğlenceli yöntemlerden bazıları: Zeka soruları ve bulmaca çözmek, zeka oyunları oynamak. Örneğin her yıl binlerce öğrenci BİLSEM sınavına MentalUP Zeka Oyunu ile hazırlanıyor. Siz de oynayın, hem eğlenin hem de sınava zinde bir beyinle girin. MentalUP’ı açmak için tıkla

Çalışma Planı Yapmak: Başarılı olmak için, sınavda sorumlu olduğumuz konulara son gün değil; öğrenim dönemi içerisinde, programlı bir şekilde çalışmalıyız. Yetişkinler kendi çalışma planlarını günlük veya haftalık yaparken, çocuklara karşı da yönlendirici olmak gerekir. Bu konuyu “Okulda Başarılı Olmanın Yolları” başlıklı makalede detaylı anlattığımız için bir sonraki başlığa geçebiliriz.

Kendimizi Test Etmek: Sınava hazırlık sürecinde kendimizi test ederek eksiklerimizi görüp, tamamlama şansına sahip olabiliriz. Deneme sınavları çözmek, sınavda başarılı olmak için oldukça önemlidir.

Hazırlandığımız sınava emsal teşkil eden deneme sınavları sayesinde yanlış yaptığımız soruların doğru cevabını bir kez daha hatırlamış oluruz. Bununla birlikte pratik yapmış olacağımız için sınav günü, sınav süresini oldukça etkin kullanabiliriz.

Deneme sınavlarını, sınav kaygısını azaltan (sınav stresini yenmemizi sağlayan) pratik yapma aracı olarak da görebiliriz. Ayrıca tekrar etmek, bilgilerin hafızamızda kalıcı olmasını sağlayan güçlü yöntemlerden biridir. Deneme sınavları, bilgilerimizi tekrar etmemizi sağlar.

Beyni Zinde Tutmak: Spor ve zeka oyunu gibi egzersizler ile beyni zinde tutmak, sınavlara iyi bir şekilde hazırlanmanızı sağlar. Cep telefonunuza veya tabletinize indirdiğiniz bir uygulama ile günlük yarım saatlik beyin egzersizleri yapabilirsiniz. Bu egzersizler beyninizi daima zinde tutar. Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen MentalUP Beyin Egzersizleri bu konudaki en iddialı uygulamadır.

MentalUP, çocukların okul başarısını artırma ve sınavlarda başarılı olmalarını sağlama konusunda etkileri gözlemlenmiş, Ruh Sağlığı Merkezi tarafından PEDAGOJİK ÜRÜN olarak sertifikalandırılmıştır. MentalUP’ın içerdiği beyin egzersizleri tıpkı oyun formatında tasarlandığı için çocuklar eğlenerek kullanıyor; ek bir sorumluluk olarak görmüyorlar. Aynı şekilde MentalUP, yetişkinler tarafından dikkat, hafıza, konsantrasyon gelişimi ve beyni zinde tutmak için tercih edilen bir uygulamadır. Çocuklarda ise çok daha fazla olumlu etkisi gözlemlenmiştir.

MentalUP kullanan çocuklar problem çözme becerilerini geliştirir; sözel, sayısal ve görsel zeka egzersizleri ile potansiyelini keşfeder. Düzenli kullanımında dikkat ve hafıza gelişimi sağlanabilir. Zihinsel becerileriniz hakkında performans raporu almak, yaşıtlarınızla karşılaştırma yapmak ve zeka potansiyeliniz hakkında önemli ipuçlarına ulaşmak için MentalUP'ı deneyin.

Şimdi Deneyin

2- SINAV ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER

Bütün bir dönem boyunca sınava hazırlandık. Yarın veya 2 gün sonra sınava gireceğiz. Öyleyse, sınavda başarılı olmak için sınav öncesi yapmamız gerekenleri de bilmemizde fayda var.

Ders Çalışmayı Sonlandırmak: Sınava 1-2 gün kala ders çalışmak önerilmez. Süre daralmıştır ve kafamızın karışmasını engellemeliyiz. Bu yüzden son günleri daha çok dinlenerek veya sosyalleşerek geçirmekte fayda var.

Uyku Düzeni: Uyku düzenimize dikkat etmek sadece sınav haftası için değil; başarılı öğrenci olmak için her zaman önemlidir. Bu bilgiyi hatırlatmakla birlikte özellikle sınav arefesinde daha dikkatli olmamız gerektiğinin altını çizelim.

Sınav öncesi ne çok erken, ne de çok geç yatmamalıyız. Çok erken yatmak, yatakta uzun süre dönüp yine uykusuz kalmamıza sebep olabilir. Uykusuz kişi okuduğunu anlama konusunda güçlük çeker. Soruları tekrar tekrar okuması gerekebilir. Bu da zaman kaybına yol açar ve sınav süresini etkin kullanamamış oluruz.

Beslenme: Sınava girmeden önce zihin açıcı yiyecekler tüketmek, sınavda başarıyı artıran unsurlardan biridir. Sınavdan önce hamur işi gibi ağır yemekler tüketilmesi önerilmez.

Sınava Girmeden Önce Zihin Açıcı Yiyecekler

Fırınlanmış veya ızgara balık tüketebilirsiniz. Balık ve balık yağı dikkati ve konsantrasyonu artırır.

Ispanak tüketebilirsiniz. Potasyum oranı yüksek olduğu için beyindeki sinapslar arası iletişimi hızlandırır.

Bol su tüketmeyi ihmal etmeyin. Uzun süre su içmemek, beynin hacminde daralma ve konsantrasyon yeteneğinde körelmeye sebep olmaktadır.

Sınava girmeden önce ceviz tüketmeyi de ihmal etmeyin. Ceviz, omega ürünü yüksek, hafızayı güçlendirici etkisi olan bir besindir.

Sınav günü hafif bir kahvaltı yapın. Sınava aç karınla girmeyin.

Sınavda başarılı olmak için son günlerde beslenme alışkanlıklarınıza ekstra özen gösterin.

Okul başarısı için pratik öneriler bu kadarla sınırlı değil. Buraya kadar anlattıklarımız okulda ders esnasında faydalı olabilecek önerilerdi. “Derslerde nasıl başarılı olunur?” Sorusunun cevabı için evde ders çalışma önerilerine de göz atmanızda fayda var.

3- SINAV ANINDA YAPILMASI GEREKENLER

Öncelikle bu sınava ilk kez tabi tutulmadığınızı hatırlayın. Bugüne kadar çok benzer biçimlerde deneme sınavları yaptınız zaten. Sınavda başarılı olmanın sırları arasında "heyecanı yenmek" çok önemli bir detaydır. Sınavda başarılı olmak için heyecanınızı bastırmayı öğrenmiş olmalısınız.

Zamanı Doğru Kullanmak: Sınav süresini etkin kullanmak için takılmadan ilerleyebileceğiniz sorulara öncelik verin. Hakkında hiçbir fikre sahip olmadığınız sorulara yorum yapayım derken 5-10 soru çözümlük süreyi feda etmeyin. Hemen o soruyu atlayıp bir sonraki soruya geçin. Sınav sonunda zamanınız kalırsa bu tür soruları yeniden değerlendirmeye alabilirsiniz.

Şıklarda Kaydırma: Şıklarda kaydırma yapmadığınızdan emin olun. Sınavda başarılı olduğu halde şıklarda kaydırma yaptığı için neredeyse tüm cevapları yanlış olan kişilerin hikayelerini duymuşsunuzdur. O hikayelerden birinin kahramanı olmamak için çok sık yapılan bu hataya düşmediğinizden emin olun.

Cevap İçin Acele Etmek: Sorunun tamamını okumadan yorum yapmayın. “Kesin bunu soruyor” demeyin. Bazı soru kalıplarına alışık olduğumuz için şıkları gördüğümüz anda cevabı verebiliyoruz ancak bu acelecilik bazen bizi yanıltabilir. Aynı soru “aşağıdakilerden hangisidir – hangisi değildir” gibi iki farklı şekilde karşımıza çıkmış olabilir. Önce sizden isteneni netleştirin.

Bağlantılı Sorular: Testlerde sıklıkla birbiriyle bağlantılı sorularla karşılaşırız. Mesela 3. Sorunun cevabı 5. Sorunun cevabı hakkında ipucu verebilir. Bu tür soruları tespit edip şıkların bazılarını eleyebiliriz.

“Genel olarak sınavda başarılı olmanın sırları bunlardır. Herkesin, öğrenme stili farklı olabileceği için sınava hazırlık süreçlerinde farklı teknikler kullanılıyor olabilir."
Bünyamin Kapıcıoğlu
BU YAZIYI OKUYANLAR AŞAĞIDAKİ BAŞLIKLARI DA İNCELEDİ