Yukarıdaki zeka testleri ile kendinizin veya çocuğunuzun zihinsel becerilerini 5 farklı alanda ölçümleyebilirsiniz. Bu alanlar; dikkat, hafıza, görsel, sözel ve mantıksal-matematiksel alanlardır.
Testi çözdükten sonra, aşağıdaki açıklamaları mutlaka okumalısınız! Zeka testleri ve sonuçları hakkında önemli bilgiler paylaştık.
Zekanın çok yönlü ve dinamik bir kavram olduğunu düşünürsek, tek bir sayı ile ifade edilmesi de büyük bir soru işareti olacaktır. Bu nedenle, IQ testi ile elde edilen skorun aslında mantıksal ve sözel zekayı derecelendirdiğini hatırlatmalıyız. Oysaki zekanın tanımında sözel ve mantıksal becerilerden çok daha fazlası gizlidir. Howard Gardner'ın çoklu zeka kuramı da bu düşünceyi desteklemektedir. Mesela, görsel zekanın ölçümlenebilmesi için spesifik bir görsel zeka testi yapmak gerekebilir. Bu nedenle geçmişten günümüze birçok farklı test geliştirilmiş ve bu testlerden faydalanılmıştır.
Stanford-Binet, Wisc-r ve Leiter zeka testleri, dünya genelinde en yaygın kullanılan testlerdir. Bu testlerin tamamı uzman eşliğinde yapılır. Eğer kendi imkanlarınızla, çocuğunuzun zihinsel becerilerini test etmek isterseniz, MentalUP Online IQ Testini kullanın.
1-Stanford-Binet Zeka Testi: Hem üstün yetenekli çocukları, hem de zihinsel engeli olan çocukları belirlemek için kullanılabilen bir testtir. 2-16 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır. Alfred Binet ve Theodore Simon tarafından geliştirilen bu ölçek, 4 farklı alanda ölçümlemeyi esas alır. Bunlar;
2- Wisc-r Zeka Testi Çocukların anlayıp, kavrayabilme, öğrendiklerini uygulayabilme gibi bilişsel becerilerini ölçümleyen bir testtir. 6 – 16 yaş arası çocuklar için uygun olan Wisc-r zeka ölçeği, aşağıdaki iki ana kategoride zeka testi soruları içerir.
3- Leiter Zeka Testi Bir tür performans testi olan leiter zeka ölçeği 2-18 yaş arası bireyler için uygundur. Dile dayalı olmayan bir testtir. Görsel beceri, algı ve dikkat gibi zihinsel alanları ölçümler. Alt başlıkları şunlardır:
4- MentalUP Zeka Testi MentalUP, kategorilere ayrılmış zeka oyunları ile çocukların zihinsel beceri gelişimini destekler. Aynı zamanda çocukların, zeka oyunları/egzersizleri karşısındaki performansını beş farklı alanda yaşıtlarıyla karşılaştırır. Dolayısıyla asıl amacı, çocukların zihinsel beceri gelişimini desteklemek olan MentalUP, aynı zamanda test işlevi de görür. MentalUP’ın performans raporu sunup, gelişime destek sağladığı alanlar şunlardır:
Zeka testlerinin en önemli özelliği, bir referans noktası belirleyip, testten elde edilen sonucu bu referans noktasına göre yorumlamaktır. Bu anlamda, “gerçek yaş” ve “zeka yaşı” gibi referans noktalarından bahsedebiliriz.
Örnek: Herhangi bir zeka testine 8 yaşında olan toplam 500 çocuğun katıldığını düşünelim. Testten 0-100 arası farklı farklı puanlar alan çocukların aritmetik ortalamasının 80 puan olduğunu varsayalım. Bu durumda genellikle bireysel puanı 80’in üzerinde olan çocukların, yaşıtlarından daha zeki olduğu öngörülür. Bireysel puanı 80 olanlar normal zeka kabul edilirken, 80’in altında olanlar ise yaşıtlarından geride kabul edilir.
Yukarıdaki online zeka testleri de benzer bir mantıkla ölçümleme yapar. MentalUP zeka testinde yaşıtlarla karşılaştırmalı performans raporu, aynı yaşta olup, aynı sayıda egzersiz çözmüş kişilerin ortalamalarını referans noktası kabul ederek sonuç göstermektedir.