Bir doktor, elleri titremeden ve üstelik saatler boyunca ameliyat yapabilir. Bir yüzücü, vücudunu mükemmel derecede iyi kullanarak çok hızlı yüzebilir. Bir dansçı, sergilediği figürler ile sizi kendisine hayran bırakabilir. İşte bu özellikleri, onların bedensel kinestetik zekaya sahip olduklarının göstergesidir.
Kinestetik zeka düzeyi yüksek olan çocuklar için en önemli ders; beden eğitimidir, çünkü bu derste sürekli hareketli olma fırsatı bulurlar. Buna rağmen; birçok eğitimci, beden eğitimi derslerinin günümüzde hak ettiği değeri görmediğini ifade etmektedir.
Bedensel Kinestetik Zeka: Bireyin, vücudunu son derece hassas ve yetenekli biçimde kullanma becerisidir. Kinestetik kelimesi, kinestezi kelimesinden gelmektedir ve anlamı “hareket”tir. Bu bağlamda, bedensel kinestetik zekayı, “bedensel harekete dayalı zeka” olarak da adlandırmak mümkündür. Ne yazık ki bu zeka türü ile ilgili çok az insan bilgi sahibidir ve bu durum, kinestetik zekaya sahip bireylerin kendilerini geliştirmelerinin önündeki en büyük engellerden biridir.
Bu zeka türünde en belirgin özellikler; koordinasyon, denge, farkındalık, hız, güç ve bedensel becerilerin yüksek olmasıdır. Kinestetik zekaya sahip çocuklar, bir eylemin nasıl şekillenip geliştiğini ve hareket ettiğini incelemeyi fazlasıyla çekici bulurlar. Ayrıca, harekete dayalı bir iş yaparken, bir başkasının yönlendirme yapmasından hoşlanmazlar.
NOT: Bedensel Kinestetik Zeka, Howard Gardner’ın tanımladığı 8 zeka türünden biridir. Hepimizin öne çıkan zihinsel becerileri farklı olmakla birlikte, her birimiz 8 zeka türünün hepsine bir miktar sahibiz aslında.
Özellikle çocuklar için dengeli gelişim oldukça önemli.
Bedensel zeka gelişimini sürdüren çocuğunuzu diğer alanlarda desteklemek için MentalUP Zeka Oyunu & Fitness uygulamasını deneyin. Düzenli kullanımda MentalUP’ın çocuklar üzerindeki olumlu etkileri bilimsel yöntemlerle gözlemlendi. MentalUP’ta çocukların zihinsel gelişimini destekleyen 150+ zeka oyunu ve fiziksel gelişimini destekleyen 200+ fitness hareketi var.
Bu zeka türüne sahip çocuklarda görülen özellikler; el-göz koordinasyonu gerektiren işlerde başarılı olmaları, bedenlerini iyi tanımaları ve bedensel faaliyetlerde neler yapabileceklerinin farkında olmaları şeklinde özetlenebilir. Bunlar dışında, aşağıdaki özellikler de, çocuklarda kinestetik zekanın işaretleri olabilir:
Bedensel kinestetik zekanın geliştirilebilmesi için temel olarak; vücut potansiyelinin fark edilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir. Kinestetik çocuklar, aileleri ve öğretmenleri tarafından; uygulamaya dayalı öğrenme pratikleri ile eğitilmelidir. Kinestetik zeka gelişimi için şu tür alıştırmalar yapmak yararlı olacaktır:
Aşağıdaki önerileri hem kendiniz hem de çocuğunuz için değerlendirebilirsiniz:
NOT: Bedensel kinestetik zekanın en belirgin özelliklerinden biri olan bedensel farkındalık sayesinde motor becerileri güçlenir ve böylelikle el becerisi gerektiren ince işlerde, alkışlanacak başarılar elde edilebilir. Motor becerilerini desteklemenin nitelikli yollarından bir tanesi de bu beceriye yönelik oyunlardır. MentalUP, çocukların motor becerilerinin gelişimini destekleyen birçok egzersizin yanında fiziksel gelişimi destekleyen fitness egzersizleri de sunuyor.
Bedensel kinestetik zekanın, bedenin farkında olmak ve özellikle dans, spor ve benzeri aktivitelerde bedenlerini estetik biçimde kullanmak olduğunu biliyoruz. Bu zeka türü için net olarak bilinen bir test yoktur, ancak bazı sorulara verilecek yanıtlar, bu zeka türüne sahip olunduğunu gösterebilir. İşte o sorular:
Direkt olarak kinestetik zeka oyunları ya da aktiviteleri kavramından bahsedebilmek güç ancak aşağıdaki gibi bazı oyun ve aktivitelerin, yapısı itibariyle bu zeka türünde fayda sağlama potansiyeli bulunmaktadır:
Bedensel farkındalık gerektiren bütün iş kolları, kinestetik zeka için uygun meslekler arasında gösterilebilir. Bunlar arasında en belirgin olanları ise şöyledir:
Bedensel hareket gerektiren uğraşlarda başarılı olan neredeyse her ünlüyü, kinestetik zekalı ünlüler sınıfına dahil edebiliriz. Örnek olması açısından aşağıda bazı isimleri bulabilirsiniz:
Usain Bolt: Dünyanın gelmiş, geçmiş en hızlı insanı olan Bolt’un 100 metreyi 9.2 saniyede koştuğunu biliyoruz. Bedenine bu kadar hakim olmasa, bu dereceyi elde etmesi imkansız olurdu.
Michael Jordan: Basketbolun efsane isimlerinden biri olan Jordan’ın saha içindeki kıvrak hareketlerini ve attığı sayıları gözünüzün önüne getirin. Tam bir kinestetik zeka örneği.
Tom Cruise: Hollywood’un başarılı aktörlerinden Tom Cruise; filmlerinde, bedenine ne kadar hakim olduğunu ifade eder niteliktedir. Cruise, ayrıca disleksilidir.
Mimar Sinan: Türk dünyasının yetiştirdiği en önemli sanat insanlarından biri olan Mimar Sinan’ın da kinestetik zekaya sahip olduğu düşünülmektedir.
Naim Süleymanoğlu: Dünyanın bütün spor otoritelerine göre, “Dünyanın en iyi haltercisi” olarak kabul edilen Naim Süleymanoğlu’nun kaldırdığı ağırlıklar, kinestetik zeka sahibi olduğunun göstergesidir.