DİKKAT GÜÇLENDİRME UYGULAMASI

ANA SAYFA / BLOG / Dikkat Güçlendirme Uygulaması
Son Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2019

Bazı çocuklar öğrenirken, ev ödevlerini yaparken, yazı yazarken veya boyama gibi eğlenceli uğraşlarla ilgilenirken bile odaklanma sorunu yaşayabilir. Odaklanma süresi yaşıtlarına oranla kısa olabilir veya yapmaları gereken işe yeterince dikkatlerini veremeyebilirler.

Bu gibi dikkat sorunları, çocukların kendisi için büyük bir problemken ebeveynler için de korkulu bir kaygı sürecinin başlangıç çizgisi olabilir. Çocuğunuz odaklanamıyor, dikkati kolayca dağılıyor veya yapılan sıra tekrarlara rağmen yine de istenen yanıtları veremiyor mu?

Benzer sorunlarla karşı karşıyaysanız ya da çocuğunuzun dikkat ve odaklanma yeteneklerini geliştirmenin yollarını arıyorsanız, birçok ipucuna sayfanın devamından ulaşabilirsiniz.

Dikkat güçlendirme uygulaması

DİKKAT GÜÇLENDİRME NEDİR?

Dikkat Güçlendirme: Bir takım alıştırmalarla çocuğunuzun odaklanma süresini ve kabiliyetini geliştirmeye yönelik yapılan çalışmalardır. Dikkat potansiyelini arttırmak için birçok faktör var ancak eğitim, en önemli ve etkin faktörlerden biri.

NOT: Dikkat güçlendirme çalışmaları için basılı ve materyal destekli eğitim setleri dışında MentalUP gibi interaktif setleri de değerlendirebilirsiniz. MentalUP dikkat güçlendirme alıştırmalarının tamamını interaaktif bir ortam üzerinden ses, görüntü ve animasyon şeklinde sunuyor.

MentalUP’ın Dijital ve İnteraktif Dikkat Güçlendirme Alıştırmalarını Hemen Deneyin!

MentalUP'ı Aç

DİKKAT GÜÇLENDİRMEK İÇİN HANGİ SET VEYA ÜRÜNLER TERCİH EDİLİYOR?

Dikkat güçlendirme için tüketicilerin beğenisine sunulan hem dijital hem de basılı eğitim setleri var. Bu setler sunduğu; IQ soruları, dikkat testleri, matrisler, örüntüler, rakam ve kelime temelli bulmacalar, tangramlar ve dikkate yönelik alıştırmalarla kişinin bilişsel yeteneklerini geliştirmeyi hedefliyor.

Peki, basılı materyalleri mi, yoksa dijital ve interaktif ortamda egzersizler sunan setleri mi tercih etmeli?

Bu sorunun cevabı için gerçek hayat örneklerinden yola çıkmamızda fayda var. Mesela, yüksek dikkat gerektiren; uçak radarları, muayene ve kalite kontrol süreçleri, otomatikleştirilmiş üretim, askeri ve sınır gözetimi operasyonlarında neden dijital testlerden faydalanılıyor?

Bu testlerin dijital olmasının tek nedeninin, cihazların dijital olması olduğunu düşünebilirsiniz. Oysa dikkat ve dikkat çalışmalarında öncü çalışmasıyla tanınan ünlü İngiliz psikolog ve bilişsel bilim adamı Norman Mackworth gibi önemli kişilerin geçmişteki araştırmaları, tek nedenin bununla sınırlı olmadığını kanıtlıyor.

Mackworth Saati

Norman Mackworth’un Saat Testi (Mackworth Clock) olarak bilinen bilimsel deneyinin sonucu şunu açıkça gösteriyor ki: Yüksek dikkat gerektiren süreçlerde, ekran üzerinde birden fazla ve aktif değişkenler varsa, kişinin ekrandaki ender detayları yakalaması kolaylaşıyor.

Fiziksel setlerin bu avantajdan mahrum olması ve dijital setlerin canlı ortam avantajı, ebeveynlerin, neden yeni teknolojileri tercih ettiğini açıklar nitelikte. Kitapların faydası tartışılamaz fakat; uygulama gerektiren durumlarda kitapların bir tık ötesine geçilmeli.

Örneğin, kitapta dokunduğumuz bir şık bize tepki veremez oysa ekranla karşılıklı etkileşim halindeyken daha verimli egzersizler yapmak mümkündür. Norman Mackworth gibi bilişsel bilimin öncü isimleri de birkaç asır önce bunu farklı yollardan kanıtlamıştır.

Yetişkinlerde olduğu gibi çocukların da herhangi bir etkinliğe dikkatle odaklanması için etkinliğin eğlenceli olması gerekir. Tabletlerin ve akıllı cihazların; kısacası teknolojinin hakim olduğu günümüz dünyasında, kitaplar çocukların eğlence anlayışıyla her zaman örtüşmüyor.

Bir başka dezavantaj, okula giden çocukların ders ve eğitim kitaplarına karşı önyargılarıdır. Dikkat becerisi geliştirilmek istenen çocuklarda, basılı materyal ve kitaplar verimli olurken, dikkat eksikliği sorunu yaşayan çocukların bu kitaplardan faydalanması daha güç olabilir.

DİKKAT GÜÇLENDİRMEYİ HEDEFLEYEN MATERYALLERİN İÇERİĞİ NEDİR?

Dikkat Güçlendirme Uygulaması

Kitap halinde satılan eğitim setlerinin içeriği seçilen yaş grubuna göre farklılık gösteriyor. Setler 3 yaş çocuklardan, 12 yaşa kadar farklı yaş grubundaki çocuklar için bulunabiliyor. Her set çeşitli zorluk seviyelerinde hazırlanıyor.

Eğitim seti satın almak isteyen ebeveynler ve çocuklar için bu setlerin içeriğinin hayli önemli olduğu unutulmamalı. Piyasada farklı yayıncılar tarafından satılan setlerin bazıları yalnızca kitap seti olarak satılırken, bazıları alıştırmaları desteklemeye yönelik ek materyallerle birlikte sunuluyor.

MentalUP Dikkat Güçlendirme Uygulaması’nın içeriği 4 yaş ve üzeri tüm çocuklar için uygundur. Makine öğrenimi ve yapay zeka teknolojilerinden faydalanan MentalUP, çocuğunuzun seviyesini otomatik olarak belirleyip, en uygun zorluk seviyelerini oyunlaştırılmış egzersizler halinde sunar.

MentalUP Dikkat Güçlendirme Uygulamasını Hemen Deneyin!

MentalUP'ı Aç

Dikkat Güçlendirme Egzersizlerinin Faydaları Neler?

Dikkat güçlendirme egzersizleriyle çocuğunuzun bilişsel beceri gelişiminin hedeflendiğini artık biliyorsunuz. Acaba, dikkat güçlendirme egzersizleri çocuklara ne gibi faydalar sağlıyor?

  • Anlama, algılama, kavrama gibi yeteneklerin geliştirilmesi
  • Görsel, sözel ve sayısal alıştırmalar ile bilişsel yeteneklerin geliştirilmesi
  • Dikkat ve odaklanma sürelerinin arttırılması
  • Parçalar ve bütünün arasındaki ilişkileri kavrama; bu ilişkilerden çıkarım yapma ve yorumlama becerisinin geliştirilmesi
  • Görsel ve işitsel dikkatin arttırılması
  • Sorun çözme ve sorunlara çözüm odaklı yaklaşma alışkanlığının kazandırılması

DİKKAT GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI GERÇEKTEN İŞE YARIYOR MU?

Uzmanların görüşüne göre; 4 ila 5 yaş arası çocukların bir etkinliğe odaklanma süresinin 2 - 5 dakika arasında olması bekleniyor. Daha büyük çocuklarda ise dikkat ve odaklanma süresinin 4 - 20 dakika aralığında olması normal kabul ediliyor.

Elbette, dikkat süresi ve yoğunluğunun, yapılan aktivitenin çocuk tarafından “ilgi çekici" bulunmasıyla doğru orantılı olduğu unutulmamalı.

Dikkat güçlendirme desteği veren tüm eğitim setleri, farklı bilimsel eğitim sistemlerini kullanılarak geliştirilmektedir. Teorik açıdan gayet başarılı bir yaklaşım olmasına karşın, bu setlerin dikkat eksikliğine tedavi olması beklenemez. Bu tür materyalleri, destekleyici olarak düşünmek gerekir.

HANGİ DİKKAT GÜÇLENDİRME ÜRÜNÜNÜ SEÇMELİSİNİZ?

Çocuğunuz için bir dikkat güçlendirme ürünü satın almayı düşünüyorsunuz ama seçim yapma konusunda kararsızsınız. O zaman, bu püf noktaları incelemenizde fayda var:

  • Seçtiğiniz ürünün çocuğunuzun yaşına ve seviyesine uygun olduğundan emin olun. Çocuğunuzun yaşına uygun bir ürün alsanız bile, zorluk seviyesi çocuğunuza uygun olmayabilir. Bu nedenle yaş yerine daha belirleyici özellikleri olan ürünleri tercih edin.
  • Ürünün, uzman bir kaynak tarafından hazırlanmış ve bilimsel esaslara dayanıyor olmasını gözetin.
  • Mümkünse pedagoglar tarafından incelenmiş ve pedagojik ürün sertifikasına sahip materyalleri tercih edin.
  • Çocuğunuzun eğitim setleri ve kitaplara olan ilgi ölçeğini göz önüne alın. Kitap halindeki setler birer sihirli değnek değildir. Çocuğunuz bu setleri yeterince eğlenceli ve sürükleyici bulmazsa verim alamayabilirsiniz.
  • “Dikkat güçlendirme yöntemleri” ve “dikkat güçlendirme ürünleri” gibi uzun kuyruklu aramalar yaparak, ürünü daha önceden kullanan ve yorum yapan ebeveynlerin görüşlerinden faydalanın.
  • Satın almak istediğiniz ürün paketinin içeriğini, son kararınızı vermeden önce detaylı biçimde inceleyin. Açıklama satırlarını gözden geçirin ve içerik olarak hangi materyallerin sunulduğunu, hangisini daha sonradan satın almak zorunda kalacağınızı öğrenin.

MATERYALLER OLMAKSIZIN DİKKAT EKSİKLİĞİ NASIL GİDERİLİR? 10 PÜF NOKTASI!

Dikkat Güçlendirme yolları

Dikkat ve odaklanma gibi bilişsel yetenekleri geliştirmek için egzersizlerin gerekliliği tartışılamaz. Yine de bazen “ufak tefek” göründüğü için yapılan ihmalkarlıklar, çocukların dikkat potansiyelini tam anlamıyla kullanamamalarına neden olabilir.

Eğitim setleri haricinde çocuğunuzun dikkat eksikliğini gidermek istiyorsanız, işte her ebeveynin faydalanabileceği altın değerinde 10 ipucu:

01 - Dikkat dağıtıcıların olmadığı bir ortam geliştirin

Her çocuk için sessiz bir ortamın ideal olduğunu iddia edemeyiz. Bazı çocuklar çıt çıkmayan ortamlarda dikkatlerini rahatça toplarken, bazıları kendini yalnız hissetmediği hafif gürültülü ortamlarda dikkatlerini daha iyi kullanabilirler.

  • Ambiyans: Yumuşak ve enstrümantal müzikler bazen harikalar yaratabilir. Tamamen sessiz bir ortam çocuğunuzun kendini ıssız bir mağarada hissetmesine neden oluyorsa Beethoven’dan bir dokunuş harika olacaktır.
  • Dikkat dağıtıcılar: Salondan gelen televizyonun sesi, pencerelerden gelen sokak gürültüsü vb. sesler kimi insanların dikkatini kolayca dağıtabilir. Bu dikkat dağıtıcıların çalışma ortamından uzakta olduğuna emin olun.
  • Erişilebilir materyaller: Çocuğunuza lazım olabilecek tüm materyalleri çalışmaya başlamadan önce yakınına almasını sağlayın. Ev ödevini yaparken ihtiyaç duyabileceği tüm kitapların, defterlerin ve diğer gereçlerin yakınında olması, tekrardan ayağa kalkma ve dikkatinin dağılmasını engelleme konusunda faydalı olabilir.

Tavsiye: Öğrenme biçimleri hakkında daha detaylı bilgiye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, öğrenmenin en etkin biçimleri ve ipuçlarını öğrenebileceğiniz aşağıdaki sayfaya göz atabilirsiniz.

En İyi 3 Öğrenme Stili ve Ders Çalışma İpuçları

02 - Sağlıklı beslendiğinden emin olun

“Ne yerseniz, o’sunuz.” aynı şekilde çocuğunuz da ne yerse o’dur. Sağlıklı beslenme dikkat ve konsantrasyon gücü ile doğrudan bağlantılıdır. Bazı faydalı besinler dikkat ve konsantrasyon gücünü destekler.

Dikkat güçlendiren besinler

Şeker açısından zengin içerikli gıdalardan kaçınmaya çalışın. Protein açısından zengin besinler olan et ve yumurtayı ise çocuğunuzun bolca tüketmesini sağlayın.

  • Kafein: Birçok araştırma verisine göre, çocuklar enerji içecekleri ve gazlı içeceklerle yoğun miktarda kafein tüketiyor. İlk aşamada enerji açısından faydalı bir madde olan kafein, uzun vadede sağlıksız bir besine dönüşüyor ve enerji seviyesinde kırılmalara neden oluyor.
  • Yeşil Besinler: Kahvaltı öğününde tüketilen yeşil besinler, kavrama gücünü destekliyor. Uzmanlar çocukların bolca yeşillik tüketmesini, öğünlerinin meyvelerle desteklemesini tavsiye ediyor.
03 - İdeal rutini oluşturun ve takip edin

Rutinlerin sıkıcı olduğu her zaman doğru değildir; özellikle söz konusu olan hayata tüm donanımıyla hazırlanmakta olan bir çocuksa. Çocuğunuzun gün içinde yapacaklarını başarılı bir rutine dönüştürmek ve alışmasını sağlamak sıkıcı değil, faydalıdır.

Bir rutine alışmak ona sonraki yıllarda birçok avantaj sunacak olmasının yanı sıra dikkat eksikliğini gidermeye de yardımcı olabilir. Örneğin: Rutinine alışan bir çocuk, oyun vakti sona erdiğinde ders çalışması gerektiğini bilir. Bu rutin bir süre sonra beynin ne zaman eğlenip, ne zaman eğitim göreceğine kendini alıştırmasını sağlar.

Rutin sayesinde oyun oynadıktan sonra ders çalışması gerektiğinin farkında olan çocuk, dikkatini çabucak toplayıp, rutinine kaldığı yerden devam edebilir.

04 - Şekerlemeler ve molalar konsantrasyonu arttırır

Birçok çocuk ancak güzel bir gece uykusundan sonra dikkatini tam manasıyla vermeye hazırdır. Günün erken saatlerinde kalkan bir çocuğun uzun süre konsantrasyonunu sağlaması kolay değildir.

Dikkat güçlendiren alışkanlıklar

Okuldan sonra yapılacak 20 dakikalık şekerleme uykusu ona ihtiyacı olan zihinsel ve fiziksel gücü verebilir. Kısa molalar çocukların dikkatini tekrar toplaması için gerekliliktir. Buna karşın tuvalet arası ve atıştırma aralarının ders çalışma veya öğrenim sürecinin arasına yerleştirilmesi sakıncalı olabilir.

İnsan beyni bir işin sıkıcı olduğunu düşündüğünde onu erteleme yoluna başvurur. Erteleme yapıldığında suçluluk duygusuyla karşı karşıya kalmamak için de genelde geçerli bahanelere ihtiyaç duyulur. Mesela tuvalete gitme ihtiyacı hissetmek gibi…

05 - Zeka oyunları ve dikkat oyunlarına şans tanıyın

Çocuklar oynayarak daha iyi öğrendiklerinden, eğitime biraz eğlence serpiştirmekte sakınca yok. Ders ve sıradan egzersizler çocukların dikkatini çekmeyi başaramayabilirler. Oysa her çocuk oyunlara ilgi duyar.

NOT: Zeka ve dikkat oyunlarıyla çocuklarınızın bilişsel becerilerini geliştirme fırsatını büyük bir eğlenceye dönüştürebilirsiniz! Günde sadece 25 dakikalık eğlenceli egzersizlerle dikkat potansiyelini ve zeka becerilerini geliştirmek için MentalUP’ın dikkat oyunlarına göz atmayı unutmayın.

MentalUP’ın Dikkat Egzersizlerini Denemek için Tıklayın!

MentalUP'ı Aç

06 - Büyük işleri küçük parçalara dönüştürün

Büyük işler göz korkutucudur… Bir çocuktan tek seferde bütün üniteyi bitirmesini beklemek hayli güç bir iştir. Hedefiniz üniteyi bitirmek ise önce bu çalışmayı sayfalara hatta paragraflara bölün.

Dikkat güçlendiren etkinlikler

Bölümler küçük olduğunda ilerlemek daha kolaydır ve sürekli ilerlemek çocuk için ciddi bir motivasyon kaynağıdır. Büyük işleri küçük parçalara dönüştürmeyi çocuğunuza öğretmek, dikkat eksikliğinin yanı sıra onun büyük hedeflere bakış açısını da değiştirebilir.

“İşler asla zor değildir. Yeter ki onları küçük parçalara bölebilelim.” - Henry Ford

07- Çocuğunuzun öğrenme şeklini keşfedin!

Her çocuk farklı öğrenir. Bazıları bilgiyi sadece duymakla kolayca işlerken bazılarının dokunması veya onu deneyimlemesi gerekebilir. Çocuğunuzun dikkat eksikliğinin önemli nedenlerinden biri belki ona uygun öğrenme metotlarını denemiyor olmanız olabilir.

  • Görsel: Kimi çocuklar görsel eğitimlere daha rahat odaklanabilirler. Bu çocuklar görebildikleri şeyleri yazdıkları veya dinledikleri bilgilerden daha iyi deneyimleyebilirler.
  • Kart alıştırmaları: Çocuğunuz yeni yeni okumayı ve yazmayı söküyorsa, kart alıştırmaları yardımıyla kolayca hecelemelerini ve yapılan sık tekrarlar sayesinde dikkat ve ilgi seviyesini arttırabilirsiniz.
  • Çizmek: Çocuklar bir şey öğrenirken öğrendikleri şeyi çizmelerini istemek, konuya ilişkin detayları görsel hale getirmesine, bu da; motor yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olur.
  • Sesli Okuma: Müziğe yatkın çocuklar için sesler sandığınızdan önemlidir. Aynı materyali sesli okumak veya başka birinin okuduğunu dinlemek, kimi çocuklarda kolayca odaklanmanın sihirli anahtarıdır.
  • Devinduyumsal: Devinduyumsal çocukların bir şeyi deneyimlemesi için ona dokunması ve hissetmesi gerekir. Bu tarz bir çocuk güneş sistemini öğrenmeye çalışırken bir güneş sistemi maketine dokunduğunda öğrendiklerini kalıcı hale getirebilir.
08 - Daha iyi konsantrasyon için kısa süreli hedefler koyun

Bazen tek gereken işin belli bir süre içinde tamamlanması gerektiğini bilmektir. Örneğin çocuğunuza belirli sayıdaki sayfayı 20 dakikada okuması gerektiği gibi bir zaman sınırlaması getirebilirsiniz.

Dikkat güçlendirme ipuçları

Zaman sınırlaması olan insanlar derin odaklanmaya çalışır ve dikkatini farklı alanlara yöneltmek yerine doğrudan hedefe odaklanabilirler. Elbette bunun için başarılı bir ödül sistemi de geliştirmeniz gerekiyor.

09 - Ödül sistemi kurun

Ödül sistemi, teşvik etmek ve dikkatin tek bir alana yöneltilmesi adına faydalı olacaktır. Ödüllerinizin illa hazlara hitap etmesine gerek yok. Matematik dersini seven fakat İngilizce dersini sevmeyen bir çocuğa ödül olarak birkaç sayfa matematik problemi vermek de bir ödüldür.

Bu tarz ödüller çocuğunuzun dikkatinin başka alanlara çekilmesini engeller ve asıl odak noktasından kopmamasına yardımcı olur. Ödüller ancak asıl temadan ayrılmadığınızda başarılı bir motivasyon kaynağı olabilirler.

10 - Dikkat dağınıklığı için zaman tanıyın

Çocuklar doğası gereği enerjiktir ve dikkatleri zaman zaman dağılmaya yüz tutar. Bir sonraki zorlu sürece hazırlanmaları için onlara yeteri kadar dikkatlerini dağıtacakları fırsat tanınmalıdır.

Dikkat dağınıklığı

Yetişkinler dahil, hiç kimse dikkati dağılmadan uzun süre boyunca tek bir etkinliğe odaklanamaz. Zamanı geldiğinde dikkatini doğru noktaya odaklaması için kısa süreliğine ona dikkat dağınıklığı fırsatı tanımayı unutmayın.