Olmak üzere 3 farklı kategori altında incelenmektedir. Şu an incelediğimiz EQ, yani duygusal zekayı beynin sağ bölümü temsil etmektedir. Beyninizin sağ - sol bölümlerinden hangisini daha aktif kullandığınızı merak ediyorsanız aşağıdaki test yardımıyla kolayca öğrenebilirsiniz:
Duygusal zekayı; duygusal durumları çözümleme, yönetme, çıkarım sağlama ve başkalarının duygularını yönetme gibi birden fazla beceri ile tanımlamıştık.
Peki,
İşte bu soru, konuyu çok daha iyi anlamamız için önemli bir soru.
Yukarıdaki maddeleri incelediğimizde çarpıcı bir sonuçla karşılaşıyoruz. Aslında bir o kadar olası fakat bizim daha öncesinde hesaplamadığımız bir sonuç bu. Evet, yukarıdaki maddeler bize şunu anlatıyor:
Hayatta mutlu ve başarılı olmanın yolları, yalnızca yüksek IQ’ya sahip olmakla ilgili değildir. EQ da en az aynı öneme sahiptir. Aslında bu ikisi birer denge taşıdır.
ÖZETLE:
EQ oranı yüksek, yani duygusal zekası gelişmiş insanlar; kendi karmaşık duygularını çözümleme ve sosyal çıkarımlar yapma yeteneğine sahip kişilerdir. Bu denge mutluluğu da beraberinde sağlar. Daha doğrusu, bu becerileri EQ puanları ile doğru orantılıdır. Tıpkı kişisel zekada olduğu gibi…
Peki,
EQ puanı nasıl hesaplanır?
EQ’nun hesaplanması oldukça güçtür çünkü hesaplamada geçerli kriter olan bilgi ile beceri arasındaki fark belirsizliği fazladır. Bunu şöyle açıklayabiliriz:
Duygusal zeka oranı (EQ)
Tecrübe ile yakın ilişkilidir. Örneğin, bir duyguyu ilk kez yaşamak ile ikinci kez yaşamak arasında duygu yoğunluğu farkı vardır. Yani kişinin duygusal çıkarımları geçmiş tecrübeleriyle ilişkilidir. Öte yandan bunun ne boyutta bir etken olduğu da bilinmemektedir. İşte bu tecrübe ile zihinsel beceri arasındaki belirsizlik, EQ’nun da hesaplanabilmesini güç kılmıştır.
Duygusal zekanın geliştirilip geliştirilemeyeceği de bilim adamları arasında tartışma konusudur. Geliştirilebilir olduğunu savunanlar bilim adamları ise ağırlıklı olarak çocuklukta verilecek sevginin gerekliliğine vurgu yapmaktadır.
Mantıksal Zeka Oranı (IQ) ise
Kişinin mantık yürütebilme becerileriyle doğru orantılıdır. Dolayısıyla, mantık yürütmeye yardımcı olan entelektüel bilgi seviyesinin, IQ üzerinde etkisi vardır. Entelektüel bilgi seviyesi arttıkça mantık yürütme becerisi; mantık yürütme becerisi arttıkça IQ seviyesi artar. IQ skorunu artırmak isteyenler için bilimsel bir egzersiz olan MentalUP tavsiye edilir.
MentalUP’ın içerisinde bulunan görsel, sözel, mantıksal zeka egzersizleri sayesinde ilgili alanlarda zeka gelişimini destekler. Aynı zamanda, dikkati ve hafızayı güçlendirir. Üstelik bu egzersizlerin tamamı oyun şeklinde tasarlanmıştır. Hem bilimsel, hem de eğlencelidir.
MentalUP Beyin Egzersizleri özellikle ortaokul, ilkokul ve okul öncesi çağındaki çocuklar için çok daha yüksek faydaya sahiptir çünkü zihinsel gelişim büyük oranda çocuk yaşlarda gerçekleşmektedir.
MentalUP Beyin Egzersizleri’ni deneyin, kendinizin veya çocuğunuzun zihinsel potansiyelini keşfedin. Performans raporlarını inceleyin, yaşıtlarla karşılaştırın ve zayıf yönlerinizi geliştirin.
MentalUP, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin desteğiyle, alanında uzman doktorlar, akademisyenler ve oyun tasarımcıları tarafından geliştirilmiştir. Çocuklar üzerindeki olumlu etkileri incelenmiş ve R.S.D tarafından PEDAGOJİK ÜRÜN olarak sertifikalandırılmıştır.
Diğer Tanımlar:
Duygusal zeka nedir sorusunu yanıtlarken diğer zeka alanlarını da tanımlamanın faydalı olacağını belirtmiştik. İşte zekayı oluşturan 3 ana kategoriden, EQ dışındaki diğer ikisinin tanımı:
IQ – Mantıksal Zeka: Ölçümlenebilen zihinsel becerileri ve zekanın işlevsellik oranını ifade eder.
SQ – Ruhsal Zeka: IQ ile EQ’nun dengeli olmasından beslenir ve içsel huzuru ifade eder. Yani SQ, ruh sağlığını koruyabilme ve iç huzuru yakalayabilme potansiyelini ifade eder.