İnsanlara en iyi şekilde yaşama sanatını öğreten, genel ve kişiselleştirilmiş öğrenme-öğretme süreçlerinin tümüne eğitim denir. Eğitim, önceden belirlenmiş esaslarla, bireyin davranışlarını kasıtlı bir şekilde ve bir amaca uygun olarak değiştirmeyi, geliştirmeyi hedefler.
“Eğitim nedir?” başlığı altında yaptığımız tanımdan da anlaşıldığı gibi eğitimin insan hayatını kolaylaştırdığı ve daha yaşanılır kıldığı tartışmasız bilinen bir gerçektir. İnsanoğlunun mağaralardan plazalara transfer olması, küçük bir toprak parçasından tüm dünyaya ulaşması ve hatta uzaya bile gidebiliyor olması eğitimin sonucudur.
Hem bireysel, hem de küresel olarak asla son bulmayacak olan eğitim süreçlerine ayak uydurmak insani bir sorumluluk, hatta mecburiyettir.
Çağımızda bilgiye ulaşmak ve bilgiyi işlemek daha kolay olduğu için bir insan ömrü çok farklı yaşam standartlarına tanık olabilmektedir. Bundan 20 yıl önce hayal dahi edemediğimiz teknolojiler bugün hayatımızı kolaylaştıran unsurlara dönüşmüştür. Bu hızlı değişime ayak uydurabilmek için özellikle çocukların doğru ve etkin bir eğitim sürecinden geçmeleri gerektiği açıktır.
Her anne-baba çocuğunun kendisine ve çevresine faydalı bir birey olmasını arzu eder. O halde, eğitimde ailenin önemi ve eğitimli çocuk yetiştirme konularını ele alabiliriz.
Eğitimde başarıyı etkileyen tek faktör zeka değildir! Önemli olan, zekayı doğru işlerde ve etkin bir biçimde kullanabilme becerisidir. İşte tam bu aşamada bireyin kişilik özellikleri ve alışkanlıkları devreye giriyor. Bu oldukça önemli; bir o kadar da hassas bir konudur.
Çocuğunuzun zeka potansiyelini keşfetmesi ve eğlenceli oyunlarla zihinsel becerilerini geliştirmesi için %100 güvenilir MentalUP Zeka Oyunları’ndan destek alabilirsiniz. MentalUP’ı incelemek için tıkla
Araştırmalar çok net gösteriyor ki çocukların kişilik gelişiminin %65’i 0-6 yaş aralığında gerçekleşiyor. Bu araştırma, çocuğun kişilik gelişiminde ailenin önemini yeniden vurguluyor!
Peki, ailenin çocuk üzerinde olumlu veya olumsuz ne tür etkileri var?
Okul öncesi dönemde çocuğun aileden aldığı eğitim ve ilginin önemi yüksektir. 0-6 yaş okul öncesi dönemde ailenin olumlu tutumlar içerisinde olması ve çocuklarını bilinçli yetiştirmesi okul döneminde sürdürülebilir bir başarıya dönüşüyor. Tam tersi durumda ise problemli çocukların, okul hayatında başarısız oldukları gerçeği biliniyor. Kişilik ve davranış bozukluğu olan çocuklar, okula başladıklarında uyum problemleri yaşayabiliyorlar.
Örnek:
Aile bireyleri tarafından sürekli şımartılmış ve her istediği yapılmış bir çocuk, okula başladığında tüm isteklerinin yerine getirilemeyeceğini kabullenmekte güçlük çekiyor. Bir anda gerçekle yüzleşmek zorunda kalan çocukta öfke, saldırganlık veya tam tersi çekingenlik davranışları baş gösterebiliyor.
Bu tür davranışlar toplum tarafından dışlanmaya veya çeşitli psikolojik baskıların oluşmasına yol açabiliyor. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan çocukta özgüven kaybı, bulunduğu ortamdan rahatsız olma ve uzaklaşma isteği oluşabiliyor. Dolayısıyla, okuldan ve derslerden soğuma, ilgilenmeme, kaçma ve sonucunda akademik başarısızlıklar gerçekleşebiliyor. Gördüğünüz gibi eğitim konusu iç ve dış unsurlarla hep iç içedir.
Konuyu daha iyi anlamak ve her ebeveynin üzerine düşeni yapmasına katkı sağlamak için iki farklı başlık oluşturduk.
Bu başlıklar:
Bu başlıkları da incelediğimizde hem kendi eğitimimize, hem de çocuklarımızın eğitimine katkı sağlamış olacağız.
UNUTMAYIN: Bu makalede anlatılanların büyük bir bölümüne hakim olsanız bile, tek bir cümleden, tek bir hatırlatıcıdan faydalanıp kendinizi güncelleyebiliyorsunuz. Başta da söylediğimiz gibi: Eğitim ömür boyu süren bir süreçtir. Şimdi yukarıdaki 2 önemli başlığı ele alalım:
Halil CIBRAN’ın bu sözü tüm konuyu özetliyor olsa da ufak bir hatırlatma yapalım. Anne-babaların en sık yaptığı hatalardan biri, kendi çocuklarını birer birey olarak görmemeleridir. Çocukların da birey olduğunu kabul etmemek onların davranışlarını -yanlış olmasa bile- yadırgamamıza sebep olabiliyor. Bu durumda çocuğa kendi karakterini değil; kendimizin karakterini kazandırmaya çalışmış oluruz. Üstelik bunu bir çeşit eğitim olarak yorumlarız. Böyle bir eğitim yöntemi, çocukta kişilik problemlerine yol açabileceği için akademik hayatına da olumsuz etki edecektir. Dikkat edin, hatalı davranışlara müdahale etmemek değil; gereksiz müdahalelerden kaçınmak gerektiği vurgulanıyor.
Yukarıdaki maddelerde, yapılan hataları anlatırken bu hataların karşılığında yapılması gereken doğruları da belirttik. Bunların dışında, çocuğun gelişiminde ailenin önemini ifade eden ve uygulanması gereken yeni maddeleri de aşağıda paylaştık.
Teknolojinin takip edilemez hızda gelişiyor olması biz yetişkinlerin de kısa sürede büyük değişikliklere şahit olmasını sağladı. Yıllar önce akıllı telefon, tablet gibi teknolojilerin üretilebileceğini hayal dahi edemiyorduk. Bu hızlı değişim beraberinde endişe ve yeniliğe karşı direnme sonuçlarını da getirdi. Oysaki insanlık tarihi hep daha iyiye doğru yolculuk etmektedir. Değişime direnmenin doğru bir tutum olmadığı da tüm kişisel gelişim uzmanları tarafından hatırlatılmaktadır.
Çocukların akıllı teknolojiler ile vakit geçirme istekleri, bilgisayar, tablet veya telefonlardaki oyunlara ilgi duymaları yadırganacak veya yasak gerektirecek bir durum değildir. Aileler bu konuda bilinçli ve dikkatli olmalıdır. Yasaklamak yerine günlük belirli bir süre kullanmasına müsaade etmek en doğru yaklaşımdır (uzmanların önerisi). Hatta bununla ilgili ailelerin imdadına yetişecek özel yazılımlar geliştirilmektedir. Bunlardan en önemlisi de TÜBİTAK destekli MentalUP Zeka Oyunları uygulamasıdır.
MentalUP Eğitsel Zeka Oyunları çocuklara günlük belirli bir süre kullanabilecekleri beyin egzersizleri sunar. Bu egzersizler tamamen oyun şeklinde tasarlandığı için çocukların ilgisini çeker ve çocuk tarafından ek bir sorumluluk olarak değerlendirilmez. Bu sayede çocuk, oyun oynadığını düşünürken zihinsel becerilerini geliştirmiş olur. MentalUP’ı merak ettiyseniz ücretsiz versiyonunu deneyebilirsiniz. Tam sürümde ise MentalUP; çocuğunuzun dikkat ve hafıza düzeyi ile birlikte, görsel-sözel-sayısal zeka potansiyeli hakkında önemli ipuçları vermektedir.
Özetlemek Gerekirse
Eğitimin önemi, insanın yaşam kalitesini artırması ve daha yaşanılabilir bir dünya için gelişimin son bulmaması gerekliliğine dayanır. Ailenin önemi ise, iyi bir eğitimin temeli olması gerçeğine dayanır.
Başarılı, akıllı, yaratıcı bir çocuk yetiştirmek için ailelerin de eğitimli ve bilinçli olması gerekir. Eğitim 4.0 gibi önemli değişikliklere hakim olmalı ve çocuklarını geleceğe uygun araçlarla hazırlamalıdır. Bizlerin yetiştirdiği çocuklar, yarının ebeveynleri olacağı için insanın yaşı ne olursa olsun eğitimin önemi asla unutulmamalıdır.