Momo, 43 yaşındaki heykeltıraş Keisuke Aiso tarafından 2016’da yapılan bir “Kuş Kadın” heykeli. Sanal şiddet oyunu olduğu iddia edilen Momo’nun tıpkı görüntüsü gibi adı da bu heykelden geliyor.
Momo’nun medyaya yansıması doğrulanamayan bir takım iddialardan sonra gerçekleşti. Bu iddialara göre, WhatsApp üzerinden yayılan oyun, çocukların kendilerine zarar vermelerine yönelik adımları içeriyor ve verilen görevleri yerine getirmeleri için tehdit ediyordu.
Arjantin’de, 12 yaşındaki bir kız çocuğunun Momo oyunu nedeniyle intihar ettiği iddiası uluslararası basına yansıyınca, Momo efsanesi de çığ gibi büyümeye başladı.
İddialar bunlarla sınırlı kalmadı. Bazı kaynaklar, Momo’nun WhatsApp’ı kullanarak çocuklara ulaştığını ve rahatsız edici fotoğraflar yolladığını öne sürdü. Bazıları ise Momo’nun Facebook, YouTube ve YouTube Kids videolarında yer aldığını, reklam verme yöntemiyle çocukların karşısına Momo karakterinin çıkarıldığını savundu.
Momo'nun kurbanlarının kişisel bilgilerine ulaştığı da iddialar arasında…
Momo gerçek değil ama; tıpkı Mavi Balina gibi, Momo’nun saçtığı tehlikeler gerçek!
Kayıtlarda resmi olarak Momo ile ilişkilendirilen hiçbir vaka yok. YouTube gibi önemli platformlar, Momo’nun platformlarına sızmadığını belirtiyorlar. Birçok yayın kaynağına göre ise Momo sadece komik olmayan bir şakadan ibaret.
Momo belki bir şaka olarak başladı. Ne var ki şaka kalmayı başaramadı. 43 yaşındaki heykeltıraş Keisuke Aiso kötü ününden sonra, Momo eserini yok edip, “Momo yok oldu, lanet bozuldu. Artık tüm çocuklar rahat olabilirler.” Açıklamasında bulundu.
Ya, gerçekten tehlike de sona erdi mi dersiniz? Maalesef hayır.
Momo’nun popüler hale gelmesinden birçok içerik üreticisi kendi fırsatlarını çıkarttı, çıkartmaya da devam ediyor. Şu an, Momo ile ilgili yüzlerce içerik tehlike ve korku ögelerini barındırıyor. Üstelik bu içeriklere çocuklar tek bir tıkla erişebiliyor.
Adı Mavi Balina, Momo veya her ne olursa olsun. Bugün olduğu gibi yarın da farklı bir trend çıkabilir, hayali karakterler üzerinden çocuklara direktifler verebilir veya ruh sağlıklarını etkileyebilirler.
Önemli olan çocuğunuzu siber tehditlere karşı nasıl koruyacağınızı bilmek. Merak etmeyin, bununla ilgili olarak da sizinle paylaşabileceğimiz önemli tavsiyeler var.
Çocuğunuzu Momo ve benzeri tehlikelerden korumak daima sizin elinizde. Nasıl mı? Ulusal İnternet Güvenliği Örgütü çocuğunuzu Momo ve diğer siber tehditlerden korumak için şu 7 basit adımı öneriyor:
NOT: Çocuk gelişim uzmanları ve öğretmenlerin tavsiyesi MentalUP Zeka Oyunları, çocuklarınızı internetin zararlı içeriklerinden koruyabileceğiniz kontrollü uygulamalardan biridir.
MentalUP reklam içermez ve çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyecek ögeleri barındırmaz. MentalUP’ın ebeveyn kontrolü sayesinde çocuğunuzun gelişimini takip edebilir; eğlenirken, düşünme ve öğrenme yeteneklerini geliştirmesini sağlayabilirsiniz.
MentalUP, Ruh Sağlığı Derneği tarafından incelenmiş ve pedagojik ürün olarak sertifikalandırılmıştır.
Momo ve Mavi Balina ilk değildi, son da olmayacaktır. Bu içerikte paylaştığımız ipuçları sayesinde çocuğunuzu bekleyen potansiyel tehlikeleri en aza indirgeyebilirsiniz.
Momo ve diğer siber tehditlere karşı sizin tavsiyeleriniz neler? Bu yazıyı kendi yorumunuzla birlikte sosyal medyada paylaşarak yüzlerce duyarlı ebeveynle paylaşabilirsiniz. Unutmayın, yorumlarınız biz ve diğer ebeveynler için oldukça önemli.