Yukarıdaki zeka geliştirici oyunlar, pedagojik ürün sertifikasına sahip bilimsel ve eğlenceli oyunlardır. Yalnızca web oyunları değil; fiziksel materyallerle oynanan zeka geliştirici oyunlar listesi de paylaştık.
AŞAĞIDAKİ OYUN TAVSİYELERİNİ DE İNCELEYİN
Zeka geliştirme oyunları denildiğinde akla ilk gelen oyuncaklar yap-bozlardır. Çocuğun bir robot hayal ederek parçaları birleştirmeye başlaması hayal gücünü; örnek görsele bakarak bir ev maketini yapmaya çalışması ise analitik düşünme becerisini geliştirir. Hatalı inşaya neden olan parçalar tespit edilip, doğru gözlem ve deneyim ile doğru parçaların yerlerine oturtulması yapboz oyununu zeka ve beceri oyunları arasında vazgeçilmez kılmıştır. Bildiğiniz gibi farklı boyut ve özelliklerdeki parçalardan bütüne varmaya çalışmak için analitik düşünmek gerekir.
Çocuk zeka gelişim oyunları arasında çok eskiye dayanan popüler oyunlardan biridir. Çeşitli karakterlerin olduğu kartlar arasından rakibindeki karakteri tahmin etmeye çalışan taraf saç rengi, göz rengi, güzlüklü mü-güzlüksüz mü? gibi sorular sorar. Bu oyunda başarıyı sağlayan en önemli faktörler doğru soruyu sormak ve karakterleri hafızada tutmaktır. Bil bakalım kim oyunu, zeka açıcı oyunlar kategorisinde değerlendirilebilir. Mantık ve hafıza gelişimi açısından oldukça etkili ve çocukların eğlenerek oynadığı bir oyundur. Çocuğunuz kardeşi veya arkadaşı olmayabilir. Bu oyun anne babaların da kolaylıkla eşlik edebileceği çocuk zeka gelişim oyunları arasındadır.
Çocuklar için zekayı geliştiren oyunlar bazen yetişkinler için de oldukça eğlenceli olabiliyor. Bu oyunlardan biri de Jenga. 54 adet dikdörtgen prizmanın üst üste dizilmesiyle başlayan oyunda tek tek çekilen prizmalar kuleyi yıkmadan en tepeye yerleştiriliyor. Çekme veya koyma sırasında kulenin devrilmesine sebep olan oyuncu ise yanmış (oyunu kaybetmiş) oluyor. Zeka ve beceri oyunları arasında stratejik düşünmeyi gerektiren bir oyun. Bununla birlikte fiziksel beceri ve dikkat gerektirdiği de kesin. Çocukların bu tip eğlenceli oyunlar tercih etmesi bol bol beyin jimnastiği yapmalarını da sağlıyor.
Malum, çocuklar teknolojiyi seviyor ve uzmanların da dediği gibi “yasaklamak yerine kontrollü kullanımını sağlamak oldukça doğru bir hamle olacaktır”. MentalUP zeka geliştirici oyunlar, pedagojik ürün sertifikasına sahiptir ve çocuk gelişim uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. Diğer oyunlar gibi tek bir özelliğinden bahsedemeyiz çünkü MentalUP, sözel zeka, görsel zeka, sayısal zeka gelişiminden tutun dikkat, hafıza, analitik düşünme becerilerine kadar birçok konuda zeka geliştirici oyunlar sunmaktadır. Aynı zamanda çocukların bilgisayar, telefon, tablet başında geçirmek istedikleri süreyi en verimli değerlendirebildikleri TÜBİTAK destekli bir platformdur.
10x10 kareden oluşan ve rakibin gemilerini batırmaya yönelik bir oyundur. Dikkat ederseniz, kağıt üzerinde oynanan zeka geliştirici oyunlar genellikle strateji gerektirir. Bu oyun, strateji ile birlikte tahmin yeteneği ve sayısal zeka da gerektiriyor. Kağıt üzerinde zeka geliştirici matematik oyunları arasında en eğlenceli oyunlardan biri olarak efsaneleşmiştir.
Zeka geliştirici oyunlar arasında efsaneleşen bir oyundur. Stand üzerine dizilen 32 piyon ile oynanır. Merkezdeki delik boş bırakılır ve bu sayede oyun başlar. Bir piyon bulunduğu konumdan diğer bir piyonun üstünden atlamak şartıyla ileri-geri, sağa-sola hareket eder. Üzerinden atlanılan piyon ise oyundan atılır. Son piyon oyundan atılana kadar devam edilmesi gerekir ancak geriye tek bir piyon kalacak şekilde oyunu oynamak pek de kolay değildir. Birkaç adım sonrasını hesaplamayı gerektirdiği için zeka geliştiren oyunlar arasında vazgeçilmezlerden biri olmuştur. Tıpkı bir strateji oyunu olan satranç gibi. Çocuğunuz için zeka geliştirme oyunları araştırıyorsanız piyasada 1 TL’ye dahi bulabileceğiniz solo testini listeye alabilirsiniz.
Zeka oyunları nelerdir sorusuna cevap vermek üzere bahsettiğimiz oyunların birçoğunu sık sık duyuyor olmalısınız. Bilişsel gelişim oyunları bunlarla sınırlı değil. Kurallarını kendinizin koyduğu zeka geliştirici oyunlar da mevcut. Örneğin, çocuğunuzdan bir nesneyi tarif etmesini isteyebilirsiniz. İsimleri ters telaffuz (Muzaffer > reffazum) etmesini isteyebilirsiniz. Bu oyun için Ali isminden başlamak en doğru tercih olur ☺. Üzerine düşündükçe bilişsel gelişim ile ilgili oyunlar çoğaltılabilir. 2’şer 2’şer 20'ye kadar sayıp sonrasında 20’den geriye doğru saymasını isteyebilirsiniz.
Zeka geliştirici matematik oyunları oynamak da zeka geliştirici oyunlar adına etkili bir yöntem olabilir. Örnek: Beş tane misketim var, 2 tanesini sana verirsem kaç misketim kalır? Bakkaldan 20 tane şeker aldım. 3’ünü ben yedim, 5 tane sana, 5 tane de kardeşine verdim. Geriye kaç şekerim kaldı. 20-3-5-5=7 gibi. Tabi bu işlem yapılırken parmaklarını kullanmamasını rica ederseniz zeka gelişimi açısından daha sağlıklı olur.
Zeka geliştiren oyunlar arasında hatırı sayılır öneme sahip bir diğer oyun da puzzle'dır. Bir tablonun parçalara ayrılıp birleştirilmesini öngörür. 20-30-50-100 ve daha fazla parçacıktan oluşan puzzle'lar mevcuttur. Okul öncesi oyunları gibi çocuğunuzun yaşına, zeka potansiyeline uygun büyüklükte olanlarını kolaylıkla bulabilirsiniz.
Unutmayın, zeka çok yönlü bir kavramdır. Zeka geliştiren oyunlar oynanırken her oyunun farklı zihinsel gelişim kalemi olduğunu düşünebilirsiniz. Yine dikkat ve konsantrasyon gerektiren bir oyundan bahsedecek olursak: Bom oyunu 2-3-4-5 hatta daha fazla kişiyle oynanabilir. Zeka geliştirici oyunlar arasında en basit kurallara sahip oyunlardan biridir. Oyuncular bir çember oluşturur ve 1, 2, 3, 4, BOM şeklinde sağ baştan sayılır. 5. Rakamın denk geldiği kişi 5 demek yerine BOM! Der ve eliyle işaret ettiği kişi 6’dan devam eder. 7,8,9,BOM! Bu şekilde her bom diyen bir başkasını işaret ederse 5’in katlarına denk gelen kişi sürekli değişmiş olur. 5’in katlarında BOM demek yerine 5-10-15 gibi rakamları kullanan oyundan elenir.
Zeka geliştirici oyunlar ile çocukların zihinsel gelişim süreçlerini desteklemek ne derece faydalı olur? Çocuğunun zihinsel gelişimi için doğru yönlendirmeler yapmak isteyen ailelerin en çok merak ettiği soru bu!
Bilimsel araştırmalar oyun ile öğrenmenin hem organik, hem de en etkili yöntem olduğunu gösteriyor. Çocuk gelişim uzmanları, oyun oynamanın çocuklarda zeka gelişimi için çok önemli olduğundan sıklıkla bahsetmektedir.
Dijital kütüphane niteliğindeki blogların sayısı arttıkça aileler bu konularda yeni yeni bilinçlenmeye başladı. Oysa ki kanıtlanmış bu bilginin (oyunlar ile zeka gelişimi sağlama) temelleri 1712-1778 yıllarına dayanır. Dolayısıyla “zeka geliştirici oyunlar işe yarar mı?” sorusundan ziyade “zeka geliştiren oyunlar nelerdir?” sorusuna cevap aramak bize zaman kazandıracaktır.
Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen, TÜBİTAK destekli ve Pedagojik ürün sertifikasına sahip MentalUP Zeka Oyunları tam çocuğunuza göre!
Çocuklar, yapılması gereken bir egzersize ödev veya iş gözüyle baktıklarında faaliyetin eğlenceli olması bile bazen yeterli olmayabiliyor. Zeka gelişimini desteklemek için oyun yöntemini seçmek çocuğun ilgi istek düzeyini artırmak adına önemlidir. Bu yüzden oyunlaştırılmış zeka soruları da bir tür zeka geliştirici oyun grubu olarak değerlendirilebilir. Bu yüzden eğitim kurumlarında işlenen dersler bir miktar oyunlaştırma ile revize edilmeye başlandı. Anne babalara tavsiyemiz: Zeka gelişimine destek olan oyunları çok fazla planlı ve kurallı şekilde sunmamalarıdır. Çocuğunuz, serbest zamanlarında dilediği oyunu dilediğince oynasın.
Zihinsel becerileri kullanmayı gerektiren oyunlarda çocuğunuzun elde ettiği sonuçlar için onları tebrik edin. Sık sık çocuklarınıza eşlik edin ve oyun sırasında başarısını ona hatırlatarak onu motive edin. Unutmayın ki bu tür oyunlar beyin jimnastiği niteliğindedir ve yetişkinlerin de zihinlerini zinde tutmaları için iyi bir yöntemdir. Yani, zeka geliştirmeye yönelik oyunlarda çocuğunuza eşlik etmeniz hem ona hem de size fayda sağlayacaktır. Üstelik aile saadeti de cabası :)
"Listedeki oyunlarla birlikte çocuğunuzun hem teknolojik ihtiyaçlarını karşılamak hem de zeka gelişimini destekleyecek oyunlar sunmak için MentalUP Zeka Oyunu’nu inceleyin."